Λιονέλ Μέσι: Η συμβουλή του ψυχολόγου για την ανακοίνωση

Ο Λιονέλ Μέσι διάλεξε με σωφροσύνη τη στιγμή της δήλωσης αποχώρησης μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, ενώ η εθνική Αργεντινής «τρέχει» το μεγαλύτερο αήττητο στην Ιστορία της.

Ένα είναι να γνωρίζεις ότι κάτι θα συμβεί, άλλο, τελείως διαφορετικό, ο άνθρωπος που το κάνει να το ανακοινώνει επισήμως. Ο Λιονέλ Μέσι είπε ότι θα σταματήσει την καριέρα του στην εθνική Αργεντινής μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ. Αυτό που ελπίζει, κιόλας, είναι, όταν την βγάλει για τελευταία φορά, το ημερολόγιο να γράφει 18 Δεκεμβρίου 2022.

Ο Μέσι ξέρει ότι η ανακοίνωσή του έχει μεγάλη βαρύτητα. Είναι από εκείνες που αποκτούν ιδιαίτερη σημασία από τη στιγμή που ο ανταγωνιστής του, Κριστιάνο Ρονάλντο, έχει αφήσει να υπονοηθεί πως θέλει να πάει και στο Euro 2024. Για τον Πορτογάλο η κατάσταση πάει αρκετά στραβά αυτήν τη στιγμή, δεν τίθεται ζήτημα, παρ’ όλα αυτά η υποψία ότι γυρεύει να παίξει το τελευταίο παιχνίδι του με την εθνική Πορτογαλίας καλοκαίρι, δημιουργεί εστίες ρομαντισμού.

Η περίπτωση του Αργεντινού, που έχει «δέσει» την υποψηφιότητά του για τον κορυφαίο όλων των εποχών και απλώς θέλει να την ενδυναμώσει, είναι σχετικά διαφορετική. Όταν τελειώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο για την «αλμπισελέστε», δεν θα πάει διακοπές επ’ αόριστον. Θα επιστρέψει στο Παρίσι, για τις υποχρεώσεις του με την Παρί Σεν Ζερμέν.

Αυτό συνοδεύεται από την ισχυρή πιθανότητα να συνεχίζει να παίζει ποδόσφαιρο στον υψηλότερο ανταγωνισμό και τα επόμενα χρόνια και να βάζει γκολ όπως αυτή η οπτασία απέναντι στην Μπενφίκα.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη μπορεί να τον… φουρκίζει, πάντως είναι σημαντική για την ψυχική ισορροπία του. Αν μη τι άλλο, το γεγονός ότι συνεχίζει, σημαίνει πως ένα μέρος του μυαλού του θα απασχολείται από μελλοντικές υποχρεώσεις. Ό,τι είναι εφικτό, ώστε να βγάλει από πάνω του ό,τι γίνεται από την αφόρητη πίεση που θα δημιουργηθεί.

Γι’ αυτήν την πίεση, κιόλας, το χρονικό διάστημα που επέλεξε να πει ότι σταματά από την εθνική Αργεντινής, είναι σημαντικό. Η απορία μπορεί να μην έρχεται φυσιολογικά, αλλά ίσως κρίνει πράγματα μελλοντικά. Είναι νωρίς ή αργά;

Το αήττητο της Αργεντινής και το απωθημένο του Μέσι

Η απόσταση μεταξύ 6ης Οκτωβρίου και 20ής Νοεμβρίου είναι 45 μέρες. Από τη στιγμή που το είπε, δηλαδή, ως τη μέρα που θα γίνει το πρώτο παιχνίδι στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, θα έχει μεσολαβήσει ενάμισης μήνας.

Όταν τελειώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο, ο Λιονέλ Μέσι θα επιστρέψει στο Παρίσι για λογαριασμό της Παρί Σεν Ζερμέν

Η Αργεντινή του, την οποία υπηρετεί με ευλάβεια που ουδείς έχει συναντήσει πριν σε μία χώρα που επλήγη από την «κατάρα» των οριούντι συναπτώς πριν τη δεκαετία του ’70, από το 2005 και έπειτα, χωρίς να έχει χάσει μία μεγάλη διοργάνωση, στερούμενος διακοπές τις οποίες δικαιούτο και ταξιδεύοντας σε χώρες με υψόμετρο για να παίξει, παραδείγματος χάρη, το 59ο και το 60ό παιχνίδι του μέσα στη σεζόν, είναι μια ιστορικά καλή ομάδα αυτήν τη στιγμή.

Είναι τόσο καλή, που η τελευταία ήττα της συνέβη στις 2 Ιουλίου του 2019, το 2-0 από τη Βραζιλία στον ημιτελικό του Μπέλο Οριζόντε για το Copa America. Από εκείνη τη στιγμή και ύστερα, η Αργεντινή «τρέχει» ένα σερί 35 παιχνιδιών χωρίς ήττα, με 24 νίκες και 11 ισοπαλίες σε όλη τη διαδικασία.

Η τελευταία φορά που κινδύνεψε πραγματικά, ήταν ο ημιτελικός με την Κολομβία στο Copa America του 2021, ένα παιχνίδι που δεν θα έχανε ακόμα κι αν ηττάτο, διότι θα ερχόταν στα πέναλτι.

Αυτό το διαδοχικό αήττητο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ιστορία. Μόνο η Ιταλία, από τον Οκτώβριο του 2018 ως και τον αντίστοιχο μήνα του 2021, έμεινε αήττητη για περισσότερα παιχνίδια, 37. Οι νίκες της ήταν περισσότερες, 29, ενώ η Αργεντινή έχει κάνει ήδη πιο πολλές ισοπαλίες, τρεις τον αριθμό, κάτι που θα περίμενες από μία ομάδα η οποία παραδοσιακά παίζει στα όρια του αφόρητου.

Είναι ο πρώτος σκόρερ και ο πρώτος σε συμμετοχές στην Ιστορία της εθνικής Αργεντινής και παίζει ακόμα και σε φιλικά, όπως το πρόσφατο με την Ονδούρα

Σε αυτό το σερί, ο Μέσι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και πήρε τίτλο με την Αργεντινή: Κατέκτησε το Copa America, μέσα στο «Μαρακάνα» του Ρίο ντε Τζανέιρο, το 2021. Αυτός, το είπε ο ίδιος άλλωστε, ήταν αρκετός για να του διώξει το απωθημένο των τριών από τους τέσσερις χαμένους τελικούς, με τη Βραζιλία το 2007, με τη Χιλή το 2015 και το 2016.

Φυσικά, υπάρχει το στίγμα του 1-0 της Γερμανίας στις 13 Ιουλίου του 2014, επίσης στο «Μαρακάνα», με το γκολ της αλλαγής Μάριο Γκέτσε στην παράταση. Η επίκριση, τότε, αφορούσε και σε μια κατ’ επίφαση απάθεια που έδειξε, αλλά σε αυτό έβαλαν το χεράκι τους οι λυγμοί του Ντιέγκο Μαραντόνα μετά το χαμένο τελικό του 1990, στη Ρώμη, από τους Δυτικογερμανούς με το ίδιο σκορ.

Ο χρόνος που διάλεξε ο Μέσι

Το τέλος, λοιπόν, το κλείσιμο της κουρτίνας που θα τραγουδούσε και ο Φρανκ Σινάτρα, είναι κοντά για τον ίδιο σε συνάρτηση με μία ομάδα που αποκλείεται να μην αγαπάει με ιοβόλο πάθος. Το ζήτημα είναι αν ο χρόνος που διάλεξε για να πει ότι αποχωρεί μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι ο σωστός.

Θα πρέπει να εκτιμηθεί -και να ληφθεί ως δεδομένο- ότι αυτή η απόφαση, όχι της αποχώρησης αλλά της ανακοίνωσης, συζητήθηκε ενδελεχώς με ανθρώπους του περιβάλλοντός του, ενδεχομένως και με ψυχολόγο ή σύμβουλο ψυχικής υγείας, προκειμένου να επιλεγεί ο χρόνος που θα το έκανε.

Αν, παραδείγματος χάρη, το έλεγε από το καλοκαίρι, μετά τον τελικό με την Ιταλία -για να δοθεί ένα σημείο που είναι γνώριμο-στο Finalissima 2022, που έγινε την 1η Ιουνίου, θα αναγκαζόταν να κουβαλά για έξι μήνες το βάρος της ευθύνης, με την πίεση να γιγαντώνεται εκθετικά.

Εφόσον επέλεγε να το πει μία εβδομάδα πριν, ας πούμε στις `13 Νοεμβρίου, η πίεση από τα διαδοχικά δημοσιεύματα και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα θα μετατρεπόταν σε καταπίεση και ο ίδιος θα υπέφερε πλησιάζοντας στο τέλος του δρόμου.

Θα είναι το πέμπτο Παγκόσμιο Κύπελλο αυτό στο Κατάρ για τον Λιονέλ Μέσι

Τώρα, τουλάχιστον, με τέσσερις δεκάδες και κάτι ψιλά μέρες να απομένουν για την έναρξη της διοργάνωσης, τα δημοσιεύματα θα… λυσσομανούν, η είδηση θα αναλυθεί και, βέβαια, σε αυτό το σημείο της σεζόν, θα χαθεί ανάμεσα στον κυκεώνα της ποδοσφαιρικής πραγματικότητας, με τα παιχνίδια για κάθε διοργάνωση να παίρνουν καθημερινά τη θέση της.

Συν τοις άλλοις, δεν είπε καν ότι φεύγει οριστικά από την Εθνική. Τόνισε ότι δεν ξαναπάει σε Παγκόσμιο Κύπελλο, κάτι που είναι λογικό, αν αναλογιστεί κάποιος ότι το 2026 θα είναι 39.

Έτσι, ο Μέσι θα μπορέσει να διαχειριστεί καλύτερα όλο το εγχείρημα και να πάει όσο το δυνατόν πιο αλώβητος γίνεται στο Κατάρ. Ε, κι αν νιώσει πίεση, υπάρχει το κουρεματάκι του Ρονάλντο το 2002 και το τσιγαράκι του Ζινεντίν Ζιντάν το 2006 στο εγχειρίδιο του επαγγελματικού αποπροσανατολισμού, ώστε να στείλει τον κόσμο σε διαφορετική κατεύθυνση από εκείνη που θέλει να πάει.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News