Άρης: Σήκωσε το Κόρατς με επική ανατροπή στην Προύσα

Μία από τις πιο μάγκικες διακρίσεις του ελληνικού μπάσκετ πέτυχε στις 3 Απριλίου 1997 ο Άρης, όταν νίκησε με 88-70 την Τόφας στην Προύσα και κατέκτησε το Κύπελλο Κόρατς χαλώντας τη γιορτή που είχαν στήσει οι Τούρκοι.
Για να καταλάβει κάποιος νέος την αίσθηση που προκάλεσε ο Άρης με το Κύπελλο Κόρατς που κατέκτησε στις 3 Απριλίου 1997, σκεφτείτε αυτό που έκανε χθες ο ΠΑΟΚ στην έδρα της Σολέ και πολλαπλασιάστε το… επί δέκα!
Πέρα απ’ το ότι η διοργάνωση είχε μεγαλύτερο κύρος και υψηλότερο βαθμό δυσκολίας, οι «κίτρινοι» καλούνταν να ανατρέψουν τη διαφορά των έντεκα πόντων με την οποία είχαν ηττηθεί από την Τόφας Μπούρσα στο πρώτο τελικό στο Αλεξάνδρειο (66-77). Και τα κατάφεραν συντρίβοντας με 88-70 στην Προύσα την ισχυρή τουρκική ομάδα, στην οποία αγωνίζονταν σπουδαίοι παίκτες όπως ο Κροάτης γκαρντ, Βλάνταν Αλάνοβιτς και ο Αμερικανός, Στίβεν Ρότζερς.
Οι Τούρκοι είχαν στήσει πανηγυρικό σκηνικό στο «Ατατούρκ Σπορτ Σαράι», όμως οι παίκτες του Λευτέρη Σούμποτιτς δεν ήταν διατεθειμένοι να παίξουν τον ρόλο του κομπάρσου στη γιορτή τους. Βάλθηκαν από την αρχή να τους τη χαλάσουν και στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα είχαν προβάδισμα που τους έδινε τον τίτλο.
Ο Χοσέ Πικουλίν Ορτίθ (25 π.) και ο Μάριο Μπόνι (20 π.) ήταν οι πρώτοι σκόρερ του Άρη, μαζί με τον Παναγιώτη Λιαδέλη (15 π.) ο οποίος με ένα γκολ-φάουλ στον αιφνιδιασμό, τριάντα δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη, διαμόρφωσε το 67-86, που σφράγισε την επική ανατροπή.
Τότε ήταν που οι Τούρκοι οπαδοί ξέσπασαν πετώντας προς τους παίκτες του Άρη ό,τι αντικείμενο έβρισκαν μπροστά τους. Από νομίσματα, μπουκάλια έως και τα κονταράκια απ’ τα σημαιάκια που είχαν στα χέρια τους για να γιορτάσουν την κατάκτηση του τροπαίου. «Εδώ είναι Προύσα και δεν υπάρχει έξοδος», μεταφραζόταν το σύνθημα που φώναζαν, αναγκάζοντας τους υπεύθυνους της FIBA να βγάλουν τους περισσότερους απ’ την κερκίδα για να ολοκληρωθεί το ματς, ιδίως όταν ένα κονταράκι έπεσε στο κεφάλι του Ισραηλινού διαιτητή, Ρέουβεν Βιρόβνικ.

Ο Ντίνος Αγγελίδης βγαίνει απ’ το αεροπλάνο κρατώντας το τρόπαιο στα χέρια, κατά την άφιξη της αποστολής στη Θεσσαλονίκη.
Έτσι το τρόπαιο κατέληξε στα χέρια του αρχηγού, Ντίνου Αγγελίδη, ο οποίος ήταν κι ο μοναδικός παίκτης που είχε απομείνει από τον μεγάλο Άρη που σάρωνε τα εθνικά πρωταθλήματα μέχρι και το 1991. Συγκινημένος κι αυτός, είχε κόψει νωρίτερα και το διχτάκι της μίας μπασκέτας για να το κρατήσει αναμνηστικό.
Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι παρά το -11 του πρώτου αγώνα, υπήρχε πολύς κόσμος που πίστευε στην ανατροπή. Πρώτος απ’ όλους ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος, ο οποίος είχε σπεύσει να δηλώσει αμέσως μετά τη λήξη του πρώτου τελικού στη Θεσσαλονίκη ότι υπήρχαν πιθανότητες να κατακτήσει ο Άρης την κούπα.
Πίστη, όμως, είχαν και οι παίκτες του Άρη και την είχαν εκφράσει στις δηλώσεις που είχαν κάνει πριν την αναχώρηση. Και ο Αγγελίδης ως αρχηγός και ο Αμερικανός, Τσαρλς Σάκλεφορντ (ο οποίος μάζεψε 10 ριμπάουντ στη ρεβάνς), θεωρούσαν ότι ήταν ανώτεροι από την Τόφας και ότι μπορούσαν να ανατρέψουν το εις βάρος τους σκηνικό.
Αυτό ήταν το δεύτερο ευρωπαϊκό τρόπαιο του Άρη ύστερα από το Κύπελλο Κυπελλούχων του 1993 στο Τορίνο (πάλι κόντρα σε τουρκική ομάδα και πάλι με παρατράγουδα στο τέλος) και το τέταρτο συνολικά για το ελληνικό μπάσκετ, που είχε καθιερωθεί πια ανάμεσα στις κορυφαίες δυνάμεις της Γηραιάς Ηπείρου.
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 3 Απριλίου
2016: Πεθαίνει σε ηλικία 84 ετών ο Τσέζαρε Μαλντίνι, παλαίμαχος αμυντικός της Μίλαν και της Εθνικής Ιταλίας, ομάδες που υπηρέτησε και ως προπονητής. Γιος του είναι ο θρύλος των «ροσονέρι», Πάολο Μαλντίνι.
2005: Ο 42χρονος πρόεδρος της Αναγέννησης Άρτας, Μπάμπης Μπανιώτης, βάζει τέλος στην ζωή του με ένα πιστόλι, στα γραφεία της εταιρείας του.
1999: Οι Σικάγο Μπουλς γνωρίζουν την εντός έδρας συντριβή από τους Ορλάντο Μάτζικ με 115-68. Πρόκειται για τη βαρύτερη ήττα στην ιστορία τους στο ΝΒΑ.
1996: Με γκολ του Κριστόφ Βαζέχα τρία λεπτά πριν τη λήξη, ο Παναθηναϊκός νικά με 1-0 τον Άγιαξ στον πρώτο ημιτελικό του Champions League, στο Ολυμπιακό Στάδιο του Άμστερνταμ.
1983: Με χατ τρικ του Θωμά Μαύρου, η ΑΕΚ συντρίβει τον Παναθηναϊκό με 4-1 στη Νέα Φιλαδέλφεια και σημειώνει την ευρύτερη νίκη της εναντίον του στο πλαίσιο της Α’ Εθνικής. Ο αγώνας αυτός θα αποδειχθεί και ο τελευταίος του Βασίλη Κωνσταντίνου κάτω απ’ τα δοκάρια των «πρασίνων», ύστερα από μια καριέρα 16 χρόνων.
1975: Ο Σοβιετικός σκακιστής, Ανατόλι Κάρποφ, ανακηρύσσεται ο νεότερος παγκόσμιος πρωταθλητής αφού ο κάτοχος του τίτλου, Μπόμπι Φίσερ, δεν εμφανίζεται για να τον αντιμετωπίζει στη Μανίλα λόγω διαφωνιών με τη διεθνή ομοσπονδία.
1957: Η Αργεντινή νικά με 3-0 τη Βραζιλία (23′ Αντζελίλο, 87′ Μάσκιο, 90′ Κρους) και εξασφαλίζει τον τίτλο της πρωταθλήτριας Νότιας Αμερικής για εντέκατη φορά στην ιστορία της.
1948: Ο 46χρονος τζόκεϊ, Έντι Άρκαρο, ανακοινώνει την αποχώρησή του ύστερα από 4.779 νίκες (συμπεριλαμβανομένων δύο Triple Crowns) σε 24.092 κούρσες σε διάστημα 31 χρόνων.
1938: Η Εθνική Αυστρίας αντιμετωπίζει την αντίστοιχη της Γερμανίας στο «Πράτερ» της Βιέννης, στο τελευταίο της αγώνα ως ανεξάρτητη ομάδα. Μερικές εβδομάδες νωρίτερα η Γερμανία είχε προσαρτήσει την Αυστρία και οι Ναζί είχαν διατάξει τη συμμετοχή των παικτών της στην Εθνική Γερμανίας. Στα τελευταία είκοσι λεπτά του αγώνα, ο Ματίας Ζίντελαρ και ο Καρλ Σέστα σκοράρουν και διαμορφώνουν το τελικό 2-0. Στη ρεβάνς, η Γερμανία θα κερδίσει με 9-1.
1896: Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της ιταλικής αθλητικής εφημερίδας «La Gazzetta dello Sport».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του Γιάρεμτσουκ, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η συμβουλή του Μεντιλίμπαρ
- Παναθηναϊκός Aktor: Ο Γιαννακόπουλος... το συνεχίζει για τον Γιόκιτς - «Ε ρε ποια μέρα...»
- Καλάθης: «Ο Ναν αξίζει το MVP αλλά δεν είναι ο καλύτερος Αμερικανός στην ιστορία της EuroLeague»
- Παναθηναϊκός: Έτσι θα είναι το νέο γήπεδο στο Βοτανικό - Τι αποκάλυψαν οι αρχιτέκτονες που το σχεδίασαν
- ΑΕΚ-Ναντέρ 76-69: «Καυτή» ΑΕΚ έκανε το πρώτο βήμα για το Final Four!