Παναθηναϊκός: Για να κερδίζεις στις λεπτομέρειες, δεν πρέπει να χαρίζεις ούτε… κάστανο!

EUROKINISSI

Ο Παναθηναϊκός πέταξε στα… σκουπίδια δεύτερη σερί ευκαιρία και ο Μαρίνος Πρίντεζης τονίζει πως τα… δωράκια είναι απαγορευτικά ενώ αναφέρεται στο ροτέισον και στο μήνυμα που έστειλε ο Μαντζούκας στον Ράντονιτς.

Τι Βαλένθια, τι Βαρκελώνη. Το ίδιο και το αυτό. Ο Παναθηναϊκός βρέθηκε στο -14 και στο -17 αντίστοιχα, κατάφερε να επιστρέψει δριμύτερος, αλλά στην τελική ευθεία δεν είχε αυτό το… κάτι για να χαμογελάσει. Δεν είχε το καθαρό μυαλό, τις σωστές αποφάσεις για να αποδράσει. Εν ολίγοις ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να είχε κάνει το 2/2 στην Ισπανία, αλλά αποχώρησε – δις – ηττημένος.

Στην Βαλένθια χάρισε απλόχερα ριμπάουντ, στην Βαρκελώνη χάρισε απλόχερα… ελεύθερα τρίποντα

Είναι πραγματικά κρίμα, αλλά όχι άδικο το γεγονός πως πέταξε δύο σπουδαίες ευκαιρίες μέσα σε λίγες μέρες. Δύο «διπλά» που θα μπορούσαν να τον βάλουν και με τα δύο πόδια καλά στα πλέι οφ και να αποκτήσει ένα καλό μαξιλαράκι. Στην Βαλένθια η αιτία ήταν τα ριμπάουντ και η αδυναμία των ψηλών του, στην Βαρκελώνη το κάκιστο ποσοστό του στα τρίποντα και η κακή άμυνα των κοντών του.

Ο Παναθηναϊκός έχει φέτος αυτό το… κουσούρι που έχει γίνει μια κακή συνήθεια. Να μην ξεκινάει καλά τα παιχνίδια. Κόντρα στην Μπαρτσελόνα δεν μπήκε πνευματικά και χρειάστηκε ένα δεκάλεπτο (μην γράψω ημίχρονο) για να καταλάβει τι πρέπει να κάνει και κυρίως πως θα βγάλει σωστή ένταση στην άμυνα. Μέχρι τότε χάριζε… απλόχερα τα μακρινά σουτ στους Καταλανούς, όπως χάριζε απλόχερα τις δεύτερες και τρίτες επιθέσεις στις «νυχτερίδες».

Οι «πράσινοι» έχουν κενά διαστήματα που δεν τους βοηθούν και αναγκάζονται να σπαταλούν έξτρα ενέργεια και στο φινάλε να το «πληρώνουν». Για παράδειγμα κόντρα στην Μπαρτσελόνα έφτασαν μια ανάσα (69-68) και στα τελευταία 3.13 έκαναν το ένα λάθος μετά το άλλο. Είτε στην άμυνα είτε στην επίθεση. Εμειναν χωρίς πόντο. Διότι ξέμειναν από δυνάμεις μετά την υπερπροσπάθεια που θα μπορούσαν να είχαν αποφύγει.

Οι «πράσινοι» έχουν κενά διαστήματα που δεν τους βοηθούν και αναγκάζονται να σπαταλούν έξτρα ενέργεια και στο φινάλε να το «πληρώνουν».

Ο Λευτέρης Μαντζούκας δεν πρέπει να κάνει γκεστ εμφανίσεις όταν το ροτέισον είναι μικρό

Πάμε σε ένα άλλο κομμάτι. Ο Ντέγιαν Ράντονιτς αποφάσισε στην τελευταία περίοδο να ρίξει στο παρκέ τον Λευτέρη Μαντζούκα. Ο Ελληνας φόργουορντ δεν είχε παίξει δευτερόλεπτο κόντρα στην Βαλένθια. Ο Ελληνας φόργουορντ έστειλε το δικό του μήνυμα με τους Καταλανούς. Μέσα σε 8’, «έσβησε» τον Μίροτιτς (έμεινε άποντος σε εκείνο το διάστημα) και έδωσε ενέργεια.

Η παρουσία του έδειξε πως πρέπει να παίζει περισσότερο και όχι να κάνει γκεστ εμφανίσεις. Προφανώς και ο προπονητής ξέρει καλύτερα που ζει την ομάδα όλο το 24ωρο, αλλά ο Παναθηναϊκός δείχνει πως έχει ανάγκη από περισσότερες λύσεις, περισσότερα πρόσωπα, περισσότερες επιλογές. Διότι έχει ποσοτικό έλλειμα. Το μικρό ροτέισον επηρεάζει και όταν ο Μπέικον ή κυρίως ο Γουίλιαμς παίζουν 35+ λεπτά, είναι λογικό κάπου να… σκάνε.

Ο Παναθηναϊκός περιμένει πως και πως τον Γκριγκόνις για να έχει έναν επιπλέον επιθετικό πυλώνα

Η επιστροφή του Μάριους Γκριγκόνις είναι θέμα χρόνου. Ο Παναθηναϊκός – λοιπόν – έχει ανάγκη την παρουσία του ούτως ώστε να έχει ένα έξτρα κορμί στην περιφέρεια, να έχει έναν έξτρα επιθετικό πυλώνα και να μην εξαρτάται αποκλειστικά από τον Μπέικον ο οποίος πλέον αποτελεί το νούμερο ένα αμυντικό στόχο των αντιπάλων (μέχρι και τριπλ-τιμ είδα με την Μπαρτσελόνα).

Όταν ο Μπέικον «κλειδώνεται», ο Παναθηναϊκός μοιάζει να μην έχει έτερο επιθετικό πλάνο κατά διαστήματα. Απλά ο Αμερικανός σμολ φόργουορντ έχει την τρομερή ικανότητα να κερδίζει μέσα από προσωπικές φάσεις και 2 και 3 αντιπάλους. Όμως και ο ίδιος εξαντλείται, όπως και ο Ντέρικ Γουίλιαμς που θα ήθελε ως «δώρο» έναν… Μήτογλου ή ακόμα έναν Σίνγκλετον.

Εν κατακλείδι, ο Παναθηναϊκός απώλεσε δύο ευκαιρίες. Για να μπορέσει να επανέλθει δριμύτερος και να τις καλύψει, θα πρέπει να κάνει δύο νίκες εκτός… προγράμματος. Προς το παρόν πρέπει να πάρει σημαντικές ανάσες (υπάρχει και το Ολ Σταρ Γκέιμ) και εν συνεχεία να σκεφτεί το δύσκολο εκτός έδρας ματς με την «πληγωμένη» Εφές των δύο σερί ηττών. Ο Ολυμπιακός έπεται…

Όταν ο Μπέικον «κλειδώνεται», ο Παναθηναϊκός μοιάζει να μην έχει έτερο επιθετικό πλάνο κατά διαστήματα.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News