Ολυμπιακός: Η Ναντ, ο Καλογερόπουλος και μια απόφαση στρατηγικής σημασίας!

EUROKINISSI

Η παρουσία του Αλέξανδρου Καλογερόπουλου στη βασική ενδεκάδα του Ολυμπιακού με τη Ναντ και η καθιέρωση του Ανδρέα Ντόι λόγω της… τρέλας του Μίτσελ αποτελούν τροφή για σκέψη για το σχεδιασμό του Ολυμπιακού της επόμενης πενταετίας!

Ναι, ο Ολυμπιακός θέλει πολύ τη νίκη απέναντι στη Ναντ κι ας έχει αποκλειστεί από τη συνέχεια των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων. Τη χρειάζεται για λόγους πρεστίζ, για το ευρωπαϊκό του ranking, για τα διόλου αμελητέα έσοδα ακόμη και ενός μεμονωμένου «τρίποντου» στο Europa League.

Όλα αυτά, όμως, είναι μικρά δέντρα που δεν θα έχουν την παραμικρή σημασία, αν οι «ερυθρόλευκοι» δεν σπείρουν ξανά ένα δάσος ποδοσφαιρικού ορθολογισμού. 

Η φετινή περιπετειώδης διαδρομή του Ολυμπιακού – εντός και εκτός συνόρων – ενδεχομένως να είναι η πιο διδακτική των τελευταίων ετών. Κι ακόμη κι αυτό το τελευταίο παιχνίδι με τη Ναντ μοιάζει ιδιαίτερα ενδιαφέρον από… εκπαιδευτικής άποψης.

Στο χορτάρι του «Γεώργιος Καραϊσκάκης» θα βρεθεί (σύμφωνα με όλες τις δοκιμές του Μίτσελ) σε ρόλο βασικού, το βράδυ της Πέμπτης, ένα ακόμη παιδί της «ερυθρόλευκης» Ακαδημίας που άπαντες πιστεύουν πολύ στου Ρέντη: Ο 18χρονος Αλέξανδρος Καλογερόπουλος.

Ο «μικρός» θα κληθεί να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες ενός ευρωπαϊκού αγώνα (απέναντι, μάλιστα, σε μια αντίπαλο που «καίγεται» για τη νίκη), όντας μέλος μιας ενδεκάδας που ενδεχομένως να μην έχει αγωνιστεί ποτέ μαζί ούτε σε οικογενειακό διπλό και ως το 1/5 της πιο νεανικής αμυντικής γραμμής που θα έχει εμφανιστεί ποτέ στην ιστορία των «ερυθρόλευκων» σε παιχνίδι διεθνών διοργανώσεων.

Ο Ντόι, ο Καλογερόπουλος και μια κομβική απόφαση

Μετά το εντυπωσιακό ξεπέταγμα του Ανδρέα Ντόι, η παρουσία του Καλογερόπουλου στο παιχνίδι με τη Ναντ ενδεχομένως να είναι το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της αναμέτρησης με τη γαλλική ομάδα. Και δεν αποκλείεται να βοηθήσει τους ανθρώπους του Ολυμπιακού να λάβουν μια κομβική απόφαση αναφορικά με τον τρόπο που θα σχεδιάζεται το ρόστερ των πρωταθλητών τα επόμενα χρόνια. Τι εννοώ;

Μέχρι στιγμής ο σχεδιασμός του ρόστερ κάθε σεζόν για τους «ερυθρόλευκους» φέρει την προσωπική σφραγίδα του εκάστοτε προπονητή. Προφανώς και η διοίκηση οποιασδήποτε ομάδας στον πλανήτη καλείται να ικανοποιήσει τα «θέλω» του ανθρώπου που κρατάει στα χέρια του το καρπούζι και το μαχαίρι των παικτών που θέλει να συνεργάζεται.

Ωστόσο, ο κάθε προπονητής είναι υποχρεωμένος να εναρμονίζεται στις επιθυμίες οποιουδήποτε κλαμπ. Προτού πιάσει δουλειά, ο σύλλογος που θα εργαστεί οφείλει να ξεκαθαρίζει τα δικά του «θέλω».

Προφανώς η κατάκτηση τίτλων είναι συνυφασμένη με την ιστορία του Ολυμπιακού. Αυτό είναι ένα «θέλω» αδιαπραγμάτευτο. Ωστόσο, δίπλα σε αυτό θα πρέπει στον Πειραιά να θέτουν κι ακόμη ένα: «Τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση Ελλήνων ποδοσφαιριστών που θα αποφοιτούν από τα προγράμματα εκπαίδευσης των Ακαδημιών της ομάδας».

Αν κάποιος προπονητής υποστηρίζει ότι «εγώ δεν μπορώ να χτίσω ομάδα πρωταθλητισμού με παράλληλη προώθηση νέων παιδιών στην πρώτη ομάδα», απλά… δεν κάνει για τη δουλειά. Τον προσπερνάς και πας στον επόμενο!

Η αξιοποίηση των εκατομμυρίων που έχουν επενδυθεί στην Ακαδημία, να γίνει προϋπόθεση συνεργασίας στον Ολυμπιακό

Ο Ολυμπιακός έχει επενδύσει την τελευταία δεκαετία έναν σκασμό εκατομμύρια για να μπορούν οι Ακαδημίες του να ανταποκρίνονται στις πιο σύγχρονες προδιαγραφές του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ταυτόχρονα, όμως, ακολουθεί μια μεταγραφική στρατηγική που στηρίζεται περισσότερο στη μαζική απόκτηση ξένων ποδοσφαιριστών, η οποία βασίζεται κυρίως στην κάλυψη των αναγκών του εκάστοτε προπονητή.

Εδώ, ακριβώς, πρέπει να βρεθεί η λεπτή ισορροπία. Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να συνδυάζει την πορεία πρωταθλητισμού με τη διαδικασία ανάδειξης και αξιοποίησης ταλέντων της Ακαδημίας του, όπως ο Ντόι, ή ο Καλογερόπουλος. Θα πρέπει το ρόστερ της πρώτης ομάδας να μπολιαστεί σταδιακά ξανά με έντονο ελληνικό χρώμα, το οποίο είναι συνυφασμένο με το DNA των μεγαλύτερων επιτυχιών του συλλόγου. 

Αποδεικνύεται περίτρανα ότι η Ακαδημία του Ολυμπιακού κρύβει «μικρούς θησαυρούς», όπως ο Ανδρέας Ντόι οι οποίοι μένουν θαμμένοι υπό το βάρος των υπέρμετρων αποκτήσεων ξένων παικτών, οι περισσότεροι εκ των οποίων στερούν μια θέση μέλους των τμημάτων υποδομής στο ρόστερ της πρώτης ομάδας και τελικά… περνούν απαρατήρητοι.

Ανεξαρτήτως πως θα εξελιχθεί η φετινή χρονιά, ο Ολυμπιακός καλείται να χτίσει την ομάδα της ερχόμενης πενταετίας σε στέρεες και υγιείς ποδοσφαιρικές βάσεις.

Ο Μίτσελ με την τρέλα του (και την καθιέρωση του Ντόι) βοήθησε όλους μας να καταλάβουμε πόσο σημαντική είναι η δουλειά που γίνεται στις Ακαδημίες του Ολυμπιακού. Πλέον είναι η ώρα του ίδιου του Ολυμπιακού να αξιοποιήσει στο έπακρο την επένδυση που έχει πραγματοποιήσει ο Βαγγέλης Μαρινάκης στο προπονητικό κέντρο του Ρέντη. Και η αξιοποίηση των ταλέντων της Ακαδημίας στο σχεδιασμό της πρώτης ομάδας θα πρέπει πλέον να είναι όρος αδιαπραγμάτευτος για οποιονδήποτε προπονητή. 

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News