Ολυμπιακός: Ο Μεντιλίμπαρ βρήκε ρόλο… πρωταγωνιστή και στον Γιόβετιτς

Το «φώναζε» ο Στέβαν με την παρουσία του και στου Ρέντη και στην Εθνική του ομάδα ότι έχει ακόμη όρεξη για μπάλα. Και ήρθε ο Βάσκος κόουτς να πατήσει τα σωστά κουμπιά για να τον απογειώσει. Γράφει ο Σταύρος Γεωργακόπουλος.

Eνας σπουδαίος προπονητής ξέρει όχι απλά να στήνει όπως πρέπει την ομάδα του, αλλά και να παίρνει τον καλύτερο εαυτό του κάθε ποδοσφαιριστή. Γράφαμε χθες σε τούτη εδώ τη στήλη, για τις επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, ο οποίος έως τώρα δεν έχει «κάψει» ούτε έναν από τους παίκτες που βρήκε στον Ολυμπιακό κι ας μην ήταν δικές του επιλογές.

Χθες είχε στην αρχική ενδεκάδα τον πιτσιρικά Αμπι αντί του Κάρμο, διατήρησε τον Ρίτσαρντς για δεύτερο παιχνίδι, προκειμένου να δώσει ανάσες στον Ορτέγκα, επανέφερε Ορτα και Ζέλσον Μαρτίνς. Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι ότι κράτησε τον Στέβαν Γιόβετιτς σε ρόλο κρυφού κυνηγού και ο Μαυροβούνιος οργίασε.

Θα συμφωνήσουμε ότι ο 34χρονος άσος δεν έχει πλέον ούτε την έκρηξη, ούτε τις δυνάμεις της πρώτης νιότης. Ακόμη κι έτσι, όμως, ο νέος προπονητής του βρήκε τον κατάλληλο ρόλο για να τον απογειώσει και να τον αξιοποιήσει στο έπακρο. Δεν υπάρχουν πολλοί παίκτες στο ελληνικό πρωτάθλημα που να διαθέτουν την ποιότητα, την εμπειρία και την κλάση του Γιόβετιτς. Ενός παίκτη που ήρθε το καλοκαίρι στον Πειραιά όχι για να πάρει τα τελευταία ένσημα, αλλά για να αποδείξει ότι δεν είναι τελειωμένος.

Το «φώναζε» με την παρουσία του και στου Ρέντη και στην Εθνική ομάδα της χώρας του ότι έχει ακόμη όρεξη για μπάλα. Και ήρθε ο Βάσκος κόουτς να πατήσει τα σωστά κουμπιά για να τον απογειώσει. Τι έκανε ο Στέβαν μέχρι να έρθει στον Πειραιά ο Μεντιλίμπαρ; Τρία γκολ και δύο ασίστ από το ξεκίνημα της σεζόν. Τι έκανε από τον αγώνα με τον ΟΦΗ που ανέλαβε το νέο τεχνικό τιμ; Αλλα τόσα γκολ και ασίστ σε πολύ λιγότερο αριθμό παιχνιδιών και με πολύ πιο έντονη τη δική του παρουσία.

Ο Μεντιλίμπαρ δήλωσε χθες ότι όσο ο Γιόβετιτς σκέφτεται περισσότερο και συμμετέχει στο παιχνίδι ως τρίτο χαφ, τόσο πιο μεγάλη θα είναι η επίδρασή του, στην επίθεση του Ολυμπιακού. Γνωρίζει καλά ότι ο Στέβαν έχει τρομερή οξυδέρκεια στο να διαβάζει το παιχνίδι, ώστε να ξέρει τι να κάνει τη μπάλα πριν αυτή έρθει στα πόδια του. Δεν είναι τυχαίο πως στο γκολ που σημειώνει χθες έχει αποφύγει τον αντίπαλό του με επιτόπια ντρίμπλα. Στη συνέχεια στρίβει όλο το κορμί του για να εκτελέσει ψηλά στην εστία χωρίς να αφήσει το παραμικρό περιθώριο αντίδρασης.

Στη φάση του 2- 0 καταλαβαίνει ότι θα γίνει λάθος και προλαβαίνει να μπει σφήνα για να κερδίσει το πέναλτι από τον Τσιλούλη. Οσο για το 3-0 ξέρει που ακριβώς να στείλει τη μπάλα για να αξιοποιήσει τον Ελ Καμπί, άσχετα αν πρόλαβε τον Μαροκινό ο Παπαδόπουλος και πέτυχε αυτογκόλ! Οταν βρίσκεται ο Μαυροβούνιος στο γήπεδο, δεν παίζει μόνο για τον εαυτό του κι αυτό είναι το πιο σημαντικό που έχει αντιληφθεί πρώτος απ’ όλους ο προπονητής του. Παίζει για όλη την ομάδα όπως φάνηκε και στην υπέροχη ασίστ προς τον Ζέλσον που δεν κατάφερε να νικήσει τον Κοσέλεφ παρότι βρέθηκε απέναντί του.

Πέντε πάσες-κλειδιά είχε σε όλο το ματς ο Γιόβετιτς. Αυτό και μόνο τα λέει όλα, πέρα από το γκολ που πέτυχε κι άνοιξε το δρόμο για ακόμη ένα τρίποντο. Πολύ καλή εμφάνιση, ωστόσο, πέρα από τους προβολείς που συνήθως φωτίζουν τους επιθετικούς, έχει κάνει ο Ομάρ Ρίτσαρντς. Πρώτος σε ενέργειες με τη μπάλα κι επιτυχημένες πάσες ο Αγγλος μπακ για δεύτερο στη σειρά ματς διεκδικεί πλέον στα ίσια τη θέση του Ορτέγκα.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News