Αντώνης Καρπετόπουλος: Γιατί να ξοδεύει τα χρήματα του σε ένα τέτοιο περιβάλλον;

Ο Αντώνης Καρπετόπουλος σχολιάζει όσα είπε χθες ο Βαγγέλης Μαρινάκης.

Είχε καιρό να μιλήσει στους δημοσιογράφους ο Βαγγέλης Μαρινάκης και το έκανε στην παρουσίαση των Ισπανών, δηλαδή του κόουτς Ντιέγκο Μαρτίνεθ και του τεχνικού διευθυντή Αντόνιο Κορδόν. Έχοντας καλύψει το πρωί μια Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της τάξης των 15 εκατ ευρώ ο Μαρινάκης μίλησε όπως ο άνθρωπος που έχει βάλει τα λεφτά του κι έχει το δικαίωμα να πει πολλά. Επειδή οι ερωτήσεις ήταν πολλές θα προσπαθήσω να βάλω λίγη τάξη στα πολλά που ειπώθηκαν και από τον πρόεδρο του Ολυμπιακού και από τους δυο Ισπανούς ποδοσφαιράνθρωπους που μίλησαν λιγότερο. Γιατί η συνέντευξη αυτή μοιάζει με διαδικασία προγραμματικών δηλώσεων ενόψει της νέας σεζόν.

Μια αντίφαση

Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα αντίφαση σε όσα είπε χθες ο πρόεδρος του Ολυμπιακού. Από τη μία μίλησε για ένα ποδόσφαιρο που βουλιάζει στην σήψη κι από την άλλη υποσχέθηκε ένα Ολυμπιακό καλύτερο και πιο ανταγωνιστικό. Αν ήμουν εκεί θα τον ρωτούσα γιατί να ξοδεύει τα χρήματα του σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Βέβαια και χωρίς μια τόσο σαφή ερώτηση μια απάντηση δόθηκε. Μολονότι η συνέντευξη ήταν λίγο χαώδης, αν το πράγμα το βάλεις σε τάξη, πολλά γίνονται σαφέστατα. Από την συνέντευξη προκύπτει η ανάλυσή του για το τι συμβαίνει, μια κάποια προσδοκία για το πώς τα πράγματα μπορεί να γίνουν καλύτερα και ένας στόχος που έχει να κάνει με τη νέα σεζόν. Αυτά ήταν τα βασικά σημεία μιας τεράστιας συζήτησης στην οποία ειπώθηκαν και πολλά άλλα φυσικά, που είχαν κι αυτά το ενδιαφέρον τους. Αλλά θα μπορούσαν να έχουν ειπωθεί και σε άλλες συνεντεύξεις κι όχι σε αυτή της αρχής της περιόδου.

Μελέτη και πρωτοβουλίες

Στην ανάλυσή του ο πρόεδρος του Ολυμπιακού ξεκίνησε με αναφορά στην ολιστική μελέτη που έστειλε η UEFA στην Ελλάδα – κίνηση που μαρτυρά πως και η κυβέρνηση και η ευρωπαϊκή ομοσπονδία δικαιώνουν την κριτική του. «Θεωρώ ότι υπάρχει μια σήψη. Δεν το βλέπω μόνο εγώ, το βλέπει όλος ο κόσμος και πιστεύω το είδε κι ο Έλληνας πρωθυπουργός, όλοι, το είπε κι ο πρωθυπουργός, ο κ Μητσοτάκης, πριν από μερικά χρόνια και γι’ αυτό ζήτησε από τον πρόεδρος της UEFA, κ. Τσέφεριν, μια δεσμευτική οδηγία -αυτό είναι η ολιστική μελέτη- στην ΕΠΟ για να την εφαρμόσει για την καλύτερη λειτουργία της ομοσπονδίας κι έτσι να δούμε πολύ καλύτερα πράγματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ήταν μια υποχρεωτική οδηγία, ένα μνημόνιο αν θέλετε να το ονομάσουμε, μεταξύ FIFA-UEFA και της ελληνικής κυβέρνησης και ονομάστηκε ολιστική μελέτη. Αυτή η μελέτη, με μια τεράστια καθυστέρηση, η ΕΠΟ την προσάρμοσε στα μέτρα της, αλλά επί της ουσίας δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα» είπε.

Τι χρειάζεται για να μπει μια τάξη; Κατά την γνώμη του κυρίως κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Ο Μαρινάκης δεν έκανε κάποια επίθεση στην κυβέρνηση, προτίμησε απλά να δείξει πως περιμένει κάποια πράγματα που τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια δεν έγιναν – και δεν είναι καν πολλά. Αφού μίλησε για εσκεμμένα λάθη της ΕΠΟ στην διαιτησία, αλλά και για ένα διάτρητο σύστημα ελέγχων και αδειοδοτήσεων είπε πως «η νέα κυβέρνηση πρέπει να πάρει κάποιες πρωτοβουλίες, αν θέλει να προχωρήσουμε μπροστά». Έφερε ως παράδειγμα πρωτοβουλιών το θέμα της επαγγελματικής διαιτησίας για την οποία όπως είπε χρειάζεται απλά η θέληση του Κράτους για να εφαρμοστεί. «Έχει εφαρμοστεί με τη σύμφωνη γνώμη της UEFA στη Μεγάλη Βρετανία, με τεράστια επιτυχία. Έχει εφαρμοστεί στην Πορτογαλία με τεράστια επιτυχία. Εδώ καθυστερούμε» είπε χαρακτηριστικά. Κατά τον Μαρινάκη αν πέρυσι η διαιτησία ήταν 50-50 ο Ολυμπιακός θα κέρδιζε το πρωτάθλημα κι όλες οι κρίσεις που συνόδευσαν την ομάδα θα ήταν εν τέλει διαφορετικές. Δεν το είπε, αλλά μοιάζει να πιστεύει πως συνήθως οι κρίσεις των οπαδών έχουν να κάνουν αποκλειστικά με αποτελέσματα: όλα οι άλλες συζητήσεις είναι απλά συμπληρωματικές.

Ένας τρόπος αυτοκριτικής

Ενδεχομένως κάποιος κόσμος περίμενε να ακούσει λίγη περισσότερη αυτοκριτική για την περσινή χρόνια. Ο Μαρινακης την έκανε με τον τρόπο του υπενθυμίζοντας κυρίως πόσο το πράγμα του στοίχισε. «Ο δικός μου ρόλος δεν είναι να παραπονιέμαι κάθε μέρα για τα κακώς δρώμενα της ΕΠΟ ή για τη διαιτησία. Εμείς είμαστε μια πολύ μεγάλη ομάδα, είμαστε νικητές και το μόνο που μπορώ να παραδεχθώ -κι αυτή είναι η ουσία κι η πραγματικότητα- είναι ότι δεν καταφέραμε πέρσι να φτιάξουμε μια ομάδα που να κερδίζει τη διαιτησία και το παρασκήνιο στην Ελλάδα, παρόλο που η χρονιά 2022-2023 όσον αφορά τους μισθούς παικτών και προπονητικού τιμ ήταν η υψηλότερη στην ιστορία του συλλόγου. Το 2022-2023 είχαμε 40.000.000 ευρώ έξοδα για μισθούς παικτών και προπονητών και το 2021-2022 είχαμε 34.000.000. Και παρ’ όλα αυτά, το 2022-2023 όσον αφορά στην κατάταξή μας ήταν μια από τις χειρότερες χρονιές» είπε. Και με τη δήλωση αυτή οριοθέτησε και το στόχο της νέας σεζόν: να προκύψει ένας Ολυμπιακός που να μπορεί να κερδίζει και τους διαιτητές χάρη στη δουλειά των Ισπανών. «Η δουλειά του προπονητή και του Κορδόν θα είναι ακόμα πιο δύσκολη φέτος, γιατί θα πρέπει να φτιάξουν μια ομάδα να κερδίζει και τη διαιτησία, πράγμα που ο Ολυμπιακός πέρυσι δεν κατάφερε» είπε. Δείχνοντας πως δεν περιμένει από την Κυβέρνηση τις πρωτοβουλίες που εύχεται να υπάρξουν.

Και λίγο στον εαυτό του

Αν βάλεις τα κουτάκια με αυτό τον τρόπο καταλαβαίνεις όλη την συνέντευξη ευκολότερα. Ο Μαρινάκης εμμέσως απάντησε και στις γκρίνιες παρακινώντας τους συνεργάτες του να μην επηρεάζονται από όσα λέγονται στα Social Media, αλλά και ζητώντας από όποιον νομίζει πως μπορεί να διοικήσει καλύτερα τον Ολυμπιακό να βγει μπροστά. «Ο Ερασιτέχνης Ολυμπιακός έχει πάρα πολλά τμήματα. (…) Ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας είναι Ολυμπιακοί. Μέσα σε αυτούς υπάρχουν ορισμένοι που είναι ευκατάστατοι και θα μπορούσαν να αναλάβουν ένα τμήμα. (…)Δεν βλέπω κανέναν να έχει κάνει το παραμικρό. Κι επίσης, για την ΠΑΕ, γιατί δεν ενδιαφέρεται κάποιος όλα αυτά τα χρόνια; Θέλει κάποιος να επενδύσει; Ας έρθει. Δεν του λέμε όχι» είπε. Ολο αυτό ακούστηκε κάπως σαν πρόσκληση ενδιαφέροντος. Στην πραγματικότητα είναι κάτι πιο απλό: ο τρόπος του Μαρινάκη να πει «και δεν θέλετε να βάλετε τα ωραία σας χρήματα και μου κουνάτε το δάχτυλο…».

Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού μίλησε μετά από καιρό για την ανάγκη να υπάρχει υπομονή. «Αυτό που χρειάζεται η ομάδα είναι ηρεμία, να είμαστε συγκεντρωμένοι, ο κόσμος να είναι δίπλα στην ομάδα. Θα υπάρξουν αλλαγές στο ρόστερ, χρειάζεται περίοδος προσαρμογής. Τίποτα δεν είναι εύκολο, χρειάζεται και στήριξη. (…) Υπάρχουν καλές και κακές μέρες. Αν υπάρχει αγάπη θα υπάρχουν και επιτυχίες» είπε. Και κάπου μου φάνηκε πως όλα αυτά τα έλεγε και λίγο στον εαυτό του…

Οι ήρεμοι Ισπανοί

Και οι Ισπανοί; Ο Μαρτίνεθ και ο Κορδόν μίλησαν λιγότερο για διαφορετικούς λόγους. Ο προπονητής με ένα ρόστερ ασχημάτιστο δεν είχε πολλά να πει. Είπε πως η επιλογή του Ολυμπιακού έγινε σε μια καλή στιγμή στην καριέρα του. Δεν θέλησε να μιλήσει για αγωνιστικές ανάγκες ή για το πώς θα παίζει ο Ολυμπιακός η γιατί είδους παίκτες χρειάζεται αλλά υποσχέθηκε πως ο Ολυμπιακός θα είναι έτοιμος στον προκριματικό που θα δώσει στις 10 Αυγούστου. Φάνηκε επίσης να ξέρει που βρίσκεται χρησιμοποιώντας εκφράσεις όπως «το DNA του Ολυμπιακού». Ο Κορδόν ήταν «σφίγγα». Είπε πως αγαπάει να δουλεύει στην σκιά, πως δεν το σκέφτηκε καθόλου να πει το ναι στην πρόταση του Ολυμπιακού, πως θα γίνουν οι επιλογές που πρέπει. Δέσμευσή του υπήρξε ότι θα εμφανιστεί μια ομάδα που να μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της και πως ο ίδιος θα δουλέψει με ηρεμία και ταπεινότητα.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο: www.thekarpetshow.gr

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News