Αντώνης Καρπετόπουλος: Η δύσκολη αρχή του Ντιέγκο Αλόνσο

Ας πούμε μερικά πράγματα για τον Παναθηναϊκό και τον προπονητή του – ήρεμα και ψύχραιμα. Βοηθάει σε αυτό και η διακοπή του πρωταθλήματος. Γράφει ο Αντώνης Καρπετόπουλος.

Ο Παναθηναϊκός στο πρωτάθλημα απογοητεύει – δεν χρειάζεται να ωραιοποιούμε την εικόνα του. Οι συγκρίσεις, ωστόσο, με τους άλλους προπονητές και τις ομάδες τους είναι άδικες για τον Ντιέγκο Αλόνσο. Πρώτα-πρώτα οι άλλοι τρεις είναι καιρό εδώ (ακόμα κι ο Μεντιλίμπαρ), ενώ αυτός μόλις έφτασε. Ωστόσο υπάρχει ένα δεδομένο: ο Παναθηναϊκός δεν έχει αυτή τη στιγμή ταυτότητα, αλλά δεν σου επιτρέπει και να δεις ποια μπορεί να είναι αυτή μελλοντικά. Ο Παναθηναϊκός, για την ώρα, το μοναδικό καλό παιχνίδι στρατηγικής που έχει κάνει, αυτό με τη Λανς, όπου κέρδισε χάρη στην πίστη και την αντοχή του, το έκανε παίζοντας ένα ποδόσφαιρο τελείως διαφορετικό απ’ αυτό που είχε υποσχεθεί ο προπονητής του. Κατέφυγε σ’ αυτή τη λύση για να προκριθεί και καλά έκανε. Αλλά ό,τι έκανε σωστά με τη Λανς δεν θα του είναι πολύ χρήσιμο στα περισσότερα παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος. Αυτό είναι που προβληματίζει πέρα απ’ τα αποτελέσματα.

Δύσκολα

Θα μπορούσε να είναι περισσότερο έτοιμος ο Παναθηναϊκός, δηλαδή πιο παραγωγικός και πιο ωραίος στο μάτι; Νομίζω δύσκολα. Ο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσε να κάνει μία κανονική προετοιμασία διότι είχε ευρωπαϊκά παιχνίδια. Απ’ τη μέρα της έναρξης του ελληνικού πρωταθλήματος αυτό που του λείπει είναι μέρες, στις οποίες ο Αλόνσο να μπορεί να κάνει προπόνηση. Ο Παναθηναϊκός, μετά το παιχνίδι με τη Λανς, έκανε ένα χαλάρωμα το Σάββατο το πρωί και πήγε στη Λεωφόρο προχθές το βράδυ ν’ αγωνιστεί με την Καλλιθέα. Τις τρεις τελευταίες εβδομάδες, εξαιτίας των συνεχόμενων παιχνιδιών στην Ευρώπη, είναι ζήτημα να έχει κάνει τέσσερις κανονικές προπονήσεις: είναι πολύ λίγες για έναν προπονητή που θέλει να βάλει στην ομάδα τη σφραγίδα του. Ο ΠΑΟΚ, που επέστρεψε απ’ το Δουβλίνο την Παρασκευή και βρέθηκε στο Περιστέρι προχθές το απόγευμα για να παίξει με τον Ατρόμητο, φάνηκε κι αυτός σ’ αυτό το τελευταίο παιχνίδι του κομμάτι προβληματικός: κέρδισε με το γκολ του Καμαρά στο 90’. Αλλά ο ΠΑΟΚ δουλεύει με τον ίδιο προπονητή τρία χρόνια κι ο Λουτσέσκου αντιμετώπισε τα καλοκαιρινά του προκριματικά με τους παίκτες που πέρυσι κέρδισαν το πρωτάθλημα – πράγμα που εξασφάλισε στον ΠΑΟΚ μία κάποια ομοιογένεια. Ο Αλόνσο δεν είχε αυτή την πολυτέλεια. Απ’ την περσινή ομάδα έφυγαν οι Χουάνκαρ, Μπρινιόλι, Ακαϊντίν, Ρούμπεν, Παλάσιος, Μπερνάρντ κι έχουν μείνει στην άκρη ο Σπόραρ, ο Βέρμπιτς και τελευταία ο Βιλένα. Στην προετοιμασία δεν υπήρχε ο Ιωαννίδης και καλοκαιριάτικα προστέθηκαν πέντε παίκτες (ίσως όλοι καλοί), που όμως θέλουν τον χρόνο τους.

Τίποτα

Το χειρότερο για τον Παναθηναϊκό είναι ότι δεν έχει απομείνει τίποτα σχεδόν απ’ τα τρία χρόνια που δούλεψε με τον Γιοβάνοβιτς. Στο ματς με την Καλλιθέα, απ’ την ομάδα της δεύτερης χρονιάς του Γιοβάνοβιτς υπήρχαν στην αρχική ενδεκάδα μόνο ο Κώτσιρας, ο Ιωαννίδης, ο Μαντσίνι κι ο Τσέριν. Ενώ ο ΠΑΟΚ στο Περιστέρι είχε στην αρχική ενδεκάδα οκτώ παίκτες που έχουν παίξει πάνω από 40 ματς μαζί: τον Κοτάρσκι, τον Κεντζιόρα και τον Μιχαηλίδη, τον Μπάμπα, τον Σβαμπ και τον Οζντόεφ, τον Κωνσταντέλια και τον Ζίβκοβιτς.

Καλά  

Στον Παναθηναϊκό τα καταφέρανε καλά τα τελευταία χρόνια ο Γιώργος Δώνης κι ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Τι είχαν αυτοί οι δύο περισσότερο από άλλους; Χρόνο στη διάθεσή τους. Γιατί είχαν χρόνο; Διότι κι οι δύο ανέλαβαν τον Παναθηναϊκό μετά από καταστροφικές χρονιές, βρίσκοντάς τον μάλιστα εκτός Ευρώπης. Απ’ τον Αλόνσο ο Παναθηναϊκός περίμενε πολλά, διότι (κακώς…) έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ένας προπονητής μπορεί σε χρόνο-ρεκόρ να κάνει τα πάντα, δηλαδή να εμφανίσει μία ομάδα που να πάρει ευρωπαϊκές προκρίσεις και να μοιάζει στο πρωτάθλημα πανέτοιμη μετά από 1-2 αγωνιστικές. Αυτοί που τα τελευταία χρόνια τα πήγαν καλά είχαν άδεια από υποχρεώσεις καλοκαίρια (όπως ο Αλμέιδα π.χ.), είχαν στήριξη (όπως ο Λουτσέσκου) ή γνώριζαν την ελληνική πραγματικότητα όπως ο Χιμένεθ, διότι από εδώ είχαν ξαναπεράσει. Ο Αλόνσο χρειάζεται στήριξη, αλλά πρέπει να βρει τρόπο να κερδίσει και πόντους. Οι συνεχείς αλλαγές, που γίνονται κυρίως στη γραμμή της επίθεσης π.χ., αν συνεχιστούν θα είναι κάτι καταστροφικό. Ο Παναθηναϊκός αγωνίστηκε με την Μπότεφ με τους Τζούριτσιτς, Μπακασέτα, Γερεμέγεφ, Μαντσίνι. Με τον Αγιαξ μπήκε ο Τετέ. Στην πορεία επέστρεψε ο Ιωαννίδης. Με τη Λανς στο ματς του ΟΑΚΑ ξεκίνησε αυτός έχοντας δίπλα του τους Πελίστρι και Τετέ. Με την Καλλιθέα επανήρθαν ο Τζούριτσιτς κι ο Μαντσίνι: τα γράφω και ζαλίζομαι! Κι αν σας γράψω και τις αλλαγές στην άμυνα όπου έχουν χρησιμοποιηθεί ήδη οκτώ παίκτες ως βασικοί θα σας πονέσει κι εσάς το κεφάλι σας…

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News