Ολυμπιακός: Όταν νίκησε για πρώτη φορά τον Παναθηναϊκό σε αγώνα πρωταθλήματος

Στις 12 Απριλίου 1931 ο Ολυμπιακός πέτυχε την πρώτη επίσημη νίκη του επί του Παναθηναϊκού και μάλιστα στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας (3-2). Ταυτόχρονα, έκανε τεράστιο βήμα για να αναδειχθεί πρωταθλητής Ελλάδας για πρώτη φορά.
Είναι κι αυτό ένα μικρό κομμάτι στο τεράστιο παζλ της ιστορίας του Ολυμπιακού. Η εκτός έδρας νίκη επί του Παναθηναϊκού με 3-2, στις 12 Απριλίου 1931, ήταν η πρώτη απ’ τις πολλές νίκες του πειραϊκού συλλόγου επί του αιωνίου αντιπάλου του σε επίσημο αγώνα.
Το ματς πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Πανελληνίου Πρωταθλήματος, το οποίο διεξήχθη τότε με ένα σύστημα που θύμιζε την κατοπινή εθνική κατηγορία. Δεν μετείχαν μόνο οι πρωταθλητές των τριών μεγάλων Ενώσεων, όπως στις διοργανώσεις του 1927-28 και του 1929-30, αλλά τρία σωματεία από την Αθήνα (Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, Απόλλων), δύο από τον Πειραιά (Ολυμπιακός, Εθνικός) και τρία από τη Θεσσαλονίκη (Άρης, Ηρακλής, ΠΑΟΚ).
Η νίκη με 3-2 στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, την Κυριακή του Πάσχα του 1931 (δεν υπήρχε αργία τότε για τους ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές) δεν αποτέλεσε μόνο ρεβάνς για το ταπεινωτικό 8-2 της προηγούμενης σεζόν. Έφερε παράλληλα τους «ερυθρόλευκους» πιο κοντά στην κατάκτηση του πρώτου Πανελληνίου Πρωταθλήματος της ιστορίας τους. Με οκτώ νίκες στους πρώτους οκτώ αγώνες της διοργάνωσης ξέφυγαν από τους «πράσινους», που είχαν κι έναν αγώνα λιγότερο, με έξι πόντους διαφορά (16 έναντι 10 με το βαθμολογικό σύστημα 2-1-0).
Πρωταγωνιστές της ιστορικής νίκης ήταν δύο από τους τέσσερις αδελφούς Ανδριανόπουλους που αγωνιζόταν τότε στον σύλλογο (ο νεαρός Λεωνίδας είχε αντικαταστήσει τον πρεσβύτερο της πεντάδας, Γιάννη). Ο Ντίνος, τον οποίο βλέπετε πάνω αριστερά στη φωτογραφία μας, άνοιξε το σκορ στο 5′. Κι ο Βασίλης (πάνω δεξιά) διαμόρφωσε το 2-2 στο 80′. Ο Παναθηναϊκός είχε καταφέρει να προηγηθεί με 2-1 στις αρχές του β’ μέρους χάρη σε τέρματα του Μήτσου Μπαλτάση (59′) και του Αντώνη Τσολίνα (60′), όμως δεν μπόρεσε να αντισταθεί στην αντεπίθεση του αντιπάλου του.
Το γκολ που χάρισε την ιστορική νίκη στον Ολυμπιακό πέτυχε ο Κωστής Τερεζάκης στο 87ο λεπτό. Ενδιαφέρον έχει το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ακρόπολις» για τους πανηγυρισμούς που ακολούθησαν: «Το βράδυ ο Πειραιεύς κάηκε στο γλέντι. Η πόλις εφωταγωγήθη, διαδηλώσεις έγιναν και πολλά κέντρα άνοιξαν και κατεκλύσθησαν από πανηγυριστάς. Τα καράβια του λιμανιού ώρες σφυρίζανε και οι καμπάνες πολλών εκκλησιών ήχησαν χαρμόσυνα. Τα σπίτια των ποδοσφαιριστών κατεκλύσθησαν από φανατικούς φιλάθλους».
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, τον αγώνα παρακολούθησαν περίπου τριάντα χιλιάδες φίλαθλοι, οι οποίοι δεν βρίσκονταν μόνο περιμετρικά του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας (το οποίο τότε διέθετε μία μικρή κερκίδα), αλλά και στις γύρω ταράτσες και στον λόφο του Λυκαβηττού!
Ο Ολυμπιακός αναδείχθηκε πράγματι πρωταθλητής στο τέλος της σεζόν, αφού στο μεταξύ νίκησε τον Παναθηναϊκό με 3-1 και στο ματς του β’ γύρου στο Ποδηλατοδρόμιο του Νέου Φαλήρου (το σημερινό «Γ. Καραϊσκάκης»). Έχασε το αήττητο στον εκτός έδρας αγώνα με τον ΠΑΟΚ, αλλά αυτό είχε τη μικρότερη σημασία.
Και ο πρώτος επίσημος αγώνας
Η 12η Απριλίου είναι σημαδιακή ημερομηνία για τον Ολυμπιακό, για τον πρόσθετο λόγο ότι εκείνη την ημέρα του 1925 έδωσε τον πρώτο επίσημο αγώνα του αφότου μετονομάστηκε οριστικά «Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς» (στις 10 Μαρτίου εκείνου του έτους). Μάλιστα, δεν είχε ολοκληρωθεί καν η διαδικασία αναγνώρισής του από το Πρωτοδικείο.
Πρόκειται για τον αγώνα με τη Φαληρική Ένωση (η οποία είχε μετονομαστεί σε Μέγα Αλέξανδρο) για την 1η αγωνιστική του παρθενικού πρωταθλήματος της ΕΠΣ Πειραιά, η οποία είχε ιδρυθεί μερικές μέρες νωρίτερα. Διεξήχθη στο Ποδηλατοδρόμιο και οι «ερυθρόλευκοι» νίκησαν με 2-0, όμως στα τηλεγραφικά δημοσιεύματα της εποχής δεν έχει καταγραφεί ποιοι είχαν πετύχει τα γκολ.
Αναφέρεται, ωστόσο, η σύνθεση της εντεκάδας τους, στην οποία βρίσκονταν οι τέσσερις μεγαλύτεροι αδελφοί Ανδριανόπουλοι. Ο Γιάννης, ο Γιώργος, ο Βασίλης κι ο Ντίνος (ο Λεωνίδας ήταν μικρός ακόμα, μόλις 13 ετών). Οι υπόλοιποι ήταν οι Κλειδουχάκης, Δέδες, Αλεκάκης, Πεζώνης, Στεφόπουλος, Κορωναίος, Λεκκός και Τσολακίδης.
Ο Ολυμπιακός έδειξε με το «καλημέρα» ότι θα γινόταν κυρίαρχος στο ποδόσφαιρο του μεγάλου λιμανιού, αφού κατέκτησε εκείνη την πρωτόλεια διοργάνωση. Στις 23 Απριλίου νίκησε με 5-2 τον Τιτάνα και στον ημιτελικό συνέτριψε με 13-0 τη Νεάπολη. Πιο δύσκολο ήταν το έργο του στον τελικό της 17ης Μαΐου 1925, που διεξήχθη στο γήπεδο του Παναθηναϊκού.
Αντίπαλος ήταν ο Πειραϊκός Ποδοσφαιρικός Όμιλος (πρόγονος του Εθνικού Πειραιώς), ο οποίος μάλιστα προηγήθηκε νωρίς με 2-0. Οι «ερυθρόλευκοι», όμως, έβγαλαν αντίδραση, νίκησαν με 4-2 (πάλι δεν έχουν καταγραφεί οι σκόρερ) και κατέκτησαν τον πρώτο τίτλο της ιστορίας τους.
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 12 Απριλίου
2020: Ο θρυλικός πιλότος της Formula 1, Στέρλινγκ Μος, πεθαίνει σε ηλικία 90 ετών έπειτα από πολύχρονη μάχη με ανίατη ασθένεια.
2017: O Κριστιάνο Ρονάλντο σκοράρει δύο φορές στην εκτός έδρας νίκη της Ρεάλ Μαδρίτης επί της Μπάγερν (2-1) στον πρώτο προημιτελικό του Champions League και γίνεται ο πρώτος παίκτης που φτάνει τα 100 γκολ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
2009: Ο ΟΦΗ υποβιβάζεται στην Β’ Εθνική ύστερα από 33 χρόνια συνεχούς παρουσίας στα «σαλόνια», ύστερα από το 0-0 που παραχωρεί στον Εργοτέλη στο Παγκρήτιο Στάδιο.
2005: Διακόπτεται στο 72ο λεπτό ο δεύτερος προημιτελικός του Champions League ανάμεσα στην Ίντερ και τη Μίλαν στο «Τζουζέπε Μεάτσα» (0-1 μέχρι εκείνη τη στιγμή), όταν ένα αντικείμενο που πετούν οι οπαδοί των «νερατζούρι» χτυπά στο κεφάλι τον τερματοφύλακα των «ροσονέρι» Ντίντα. Αιτία των διαμαρτυριών των τυπικά γηπεδούχων ήταν η ακύρωση ενός γκολ του Εστέμπαν Καμπιάσο. Η ΟΥΕΦΑ θα μηδενίσει την Ίντερ και η Μίλαν, που είχε νικήσει με 2-0 το πρώτο ματς ως τυπικά γηπεδούχος, θα προχωρήσει στους «4».
1993: Ο Αμερικανός τενίστας Πιτ Σάμπρας ανεβαίνει για πρώτη φορά στο Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης και θα διατηρηθεί εκεί για 286 διαδοχικές εβδομάδες.
1989: Πεθαίνει από Αλτσχάιμερ σε ηλικία 67 ετών ο Σούγκαρ Ρέι Ρόμπινσον, ένας από τους κορυφαίος πυγμάχους όλων των εποχών. Αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στα ελαφρά μεσαία βάρη (1946-51) και τα μεσαία βάρη (πέντε φορές μεταξύ του 1951 και του 1960).
1986: Η Ελλάδα προκρίνεται στην τελική φάση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Βόλεϊ, νικώντας τον Καναδά με 3-1 στο κατάμεστο ΣΕΦ. Η Εθνική μας καταλαμβάνει την τρίτη θέση στον προκριματικό όμιλο, πίσω από την πρώτη Κούβα και τη δεύτερη Ιταλία.
1981: Πεθαίνει σε ηλικία 66 ετών ο θρύλος της πυγμαχίας, Τζο Λούις, παγκόσμιος πρωταθλητής στα βαρέα βάρη από το 1937 έως και το 1949.
1961: Ο Γιούρι Γκαγκάριν πραγματοποιεί την πρώτη περιφορά γύρω από τη γη με το σοβιετικό διαστημόπλοιο Vostok 1.
1924: Η εθνική ομάδα της Αγγλίας δίνει τον πρώτο της διεθνή αγώνα στο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου και αναδεικνύεται ισόπαλη 1-1 με τη Σκωτία, για το Βρετανικό Πρωτάθλημα. Το παρθενικό γκολ στο καινούργιο γήπεδο σημειώνει ο Μπίλι Γουόκερ.
1913: Η Λιντς γίνεται η πρώτη ομάδα ράγκμπι που σπάει το φράγμα των 100 πόντων, όταν συντρίβει την Κόβεντρι με 102-0.
1896: Ο Αριστείδης Κωνσταντινίδης κερδίζει την πρωτιά στην ποδηλασία δημοσίας οδού (87 χλμ.) στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, αφήνοντας πίσω του τον Γερμανό Άουγκουστ Φον Γκέντριχ και τον Βρετανό Έντουαρντ Μπάτελ.
1859: O Μάικλ Φίλαν κατακτά το πρώτο εθνικό πρωτάθλημα των ΗΠΑ στο pool (αμερικάνικο μπιλιάρδο), νικώντας στον τελικό τον Τζον Σιράιτερ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Η πρώτη επέτειος του ιστορικού Youth League - Το εντυπωσιακό με την ενδεκάδα
- Ολυμπιακός: Η απάντηση του Μπαρτζώκα για το αν είναι ατυχία η Ρεάλ Μαδρίτης
- Αντώνης Καρπετόπουλος: Μπάλα βαριά και ασήκωτη
- Εφές: Γιατί προτίμησε το ΣΕΦ για προπονήσεις ενόψει Παναθηναϊκού AKTOR
- Χατζηστραβός Παρασκήνιο: Περιζήτητος στη Super League - Κοιτάει προς εξωτερικό