Σβεν-Γκόραν Έρικσον: Το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο που κατέκτησε με την Γκέτεμποργκ

Έκπληκτη έμεινε όλη η Ευρώπη στις 19 Μαΐου 1982, όταν η Γκέτεμποργκ συνέτριψε με 3-0 το Αμβούργο στο «Φολκσπαρκστάντιον» και κατέκτησε το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Όλοι μιλούσαν με θαυμασμό για τον προπονητή της, τον 34χρονο Σβεν-Γκόραν Έρικσον.
Κοντεύει να συμπληρωθεί ένας χρόνος από τότε που ο Σβεν-Γκόραν Έρικσον έφυγε από τη ζωή, νικημένος από τον καρκίνο. Όμως, η κληρονομιά που έχει αφήσει στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο είναι τόσο πλούσια, που θα μας δίνει τακτικά αφορμές να τον μνημονεύουμε.
Ίσως η σημαντικότερη από αυτές να είναι και ο πρώτος του ευρωπαϊκός τίτλος, τον οποίο κατέκτησε όχι από τον πάγκο κάποιας παραδοσιακής δύναμης. Αλλά ως προπονητής της Γκέτεμποργκ, όταν ήταν μόλις 34 ετών! Ήταν 19 Μαΐου 1982 όταν η σουηδική ομάδα κατέκτησε το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ συντρίβοντας με 3-0 το Αμβούργο του καταξιωμένου Ερνστ Χάπελ στο «Φολκσπαρκστάντιον»!
Η Γκέτεμποργκ είχε νικήσει με 1-0 και στον πρώτο τελικό στο «Ούλεβι», χάρη σε ένα γκολ του Τορντ Χόλμγκρεν στο 87ο λεπτό. Όλοι περίμεναν ότι το Αμβούργο, που είχε στη σύνθεσή του τη μισή εθνική ομάδα της Δυτικής Γερμανίας (Καλτς, Μάγκατ, Χρούμπες, Γιάκομπς, Χιερόνιμους), θα έβρισκε τον τρόπο να φτάσει στην ανατροπή στη ρεβάνς. Αντ’ αυτού, είδαν μια εντυπωσιακή παράσταση από την ομάδα του Έρικσον, που προκάλεσε αίσθηση σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο.
Με συμπαγή άμυνα, η Γκέτεμποργκ δεν επέτρεψε στην αντίπαλό της να την απειλήσει, ενώ από νωρίς έδειξε την πρόθεσή της να κυνηγήσει το γκολ με αντεπιθέσεις. Σ<το 25′ πέτυχε το πρώτο «χτύπημα». Ο Χόλμγκρεν έβγαλε μια ωραία σέντρα από αριστερά, που έπιασε στον ύπνο την άμυνα των γηπεδούχων και ο Ματς Κορνέλιουσον κάρφωσε με δυνατό βολέ την μπάλα στα δίχτυα του Ούλι Στάιν.
Η αντίδραση των παικτών του Χάπελ ήταν σπασμωδική. Όσο κυλούσε ο χρόνος οι φιλοξενούμενοι πατούσαν όλο και καλύτερα στο γήπεδο και στο 62′ πέτυχαν και δεύτερο γκολ. Το μεγάλο αστέρι τους, ο Τόρμπιορν Νίλσον, έφυγε στην κόντρα από τον χώρο του κέντρου και παρά την καταδίωξη του Μπερντ Βεμέγερ, πλάσαρε ιδανικά κι έγραψε το 0-2.
Τρία λεπτά αργότερα ο Νίλσον ταλαιπώρησε τον Γιούργκεν Γκρο με μία επέλασή του από τα δεξιά και τον ανάγκασε να τον ανατρέψει. Ο Άγγλος διαιτητής, Τζορτζ Κόρτνεϊ, καταλόγισε το αδιαμφισβήτητο πέναλτι κι ο αμυντικός Στιγκ Φρέντρικσον διαμόρφωσε το τελικό 0-3. Για πρώτη φορά στα χρονικά, μια ομάδα από τη Σουηδία κατακτούσε ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο!
Ήταν ένα σοκαριστικό αποτέλεσμα, την αξία του οποίου τη συνειδητοποίησε όλος ο κόσμος έναν χρόνο αργότερα, όταν το Αμβούργο με τον ίδιο κορμό παικτών και τον Χάπελ στο τιμόνι, κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών νικώντας τη Γιουβέντους στον τελικό του ΟΑΚΑ.
Η Γκέτεμποργκ, βέβαια, είχε προειδοποιήσει με τις προκρίσεις της επί της Βαλένθια στα προημιτελικά (2-2 εκτός, 2-0 εντός) και επί της Καϊζερσλάουτερν στα ημιτελικά (1-1 εκτός, 2-1 εντός με πέναλτι του Φρέντρικσον στην παράταση), αλλά και πάλι η έκπληξη ήταν μεγάλη.
Στη σύνθεσή της είχε κι άλλα αστέρια της Εθνικής Σουηδίας όπως ο αμυντικός Γκλεν Χισέν (που αργότερα έκανε σπουδαία καριέρα σε Αϊντχόφεν, Φιορεντίνα και Λίβερπουλ), μέσος Γκλεν Στρόμπεργκ (που εξελίχθηκε σε «σημαία» της Αταλάντα), αλλά και ο επιθετικός Χόκαν Σάντμπεργκ, ο οποίος το 1984 μεταγράφηκε στην ΑΕΚ όπου αγαπήθηκε όσο λίγοι ξένοι.
Τον άρπαξε αμέσως η Μπενφίκα
Ο Έρικσον είχε αρχίσει την προπονητική του καριέρα από το 1976 στην Ντέγκερφορς, αρχικά ως βοηθός του Τορντ Γκριπ (παλιού συμπαίκτη του στην Καρλσκόγκα) και από το 1977 ως πρώτος προπονητής, βοηθώντας την να ανέβει στη δεύτερη κατηγορία.
Η πρόσληψή του στην Γκέτεμποργκ τον Ιανουάριο του 1979 προκάλεσε έκπληξη, μια και ήταν ακόμα πολύ νέος, δεν είχε πείρα από το πρωτάθλημα της πρώτης κατηγορίας ούτε «κουβαλούσε» σπουδαίο όνομα ως ποδοσφαιριστής. Με το «καλημέρα» την οδήγησε στην κατάκτηση του Κυπέλλου Σουηδίας (απέκλεισε, μάλιστα, με δυσκολία τον Πανιώνιο στον 2ο γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων της σεζόν 1979-80).
Η έμφαση που έδινε στην τακτική έκανε ακόμα και τους ψυχρούς συμπατριώτες του να γκρινιάζουν για το γεγονός ότι η Γκέτεμποργκ δεν ήταν τόσο θεαματική, αν και διέθετε ορισμένους από τους πιο ταλαντούχους Σουηδούς ποδοσφαιριστές. Η κατάκτηση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, όμως, έδωσε απάντηση στους επικριτές κι ο Έρικσον την εξαργύρωσε αμέσως. Τον Ιούνιο του 1982 είπε «ναι» στην πρόταση της Μπενφίκα (όπου πήρε μαζί του και τον Στρόμπεργκ), απ’ τον πάγκο της οποίας άρχισε τη μεγάλη διεθνή καριέρα του.
Την οδήγησε στην κατάκτηση δύο πρωταθλημάτων Πορτογαλίας, αλλά και στον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ του 1983, όπου έχασε το τρόπαιο από την Άντερλεχτ. Τη σεζόν 1983-84 απέκλεισε τον Ολυμπιακό στο Κύπελλο Πρωταθλητριών (η φωτογραφία μας είναι από την επίσκεψη του στο «Γ. Καραϊσκάκης» για να κατασκοπεύσει τον αντίπαλο) και στο τέλος της πήρε… προαγωγή για τη Serie A, με πρώτο σταθμό τη Ρόμα.
Δεν χρειάζεται να κάνουμε λεπτομερή καταγραφή της μετέπειτα πορείας του Έρικσον, αποκορύφωμα της οποίας ήταν η δημιουργία της μεγάλης Λάτσιο που κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων (το 1999, κατά σύμπτωση πάλι στις 19 Μαΐου) κι ένα από τα πιο συναρπαστικά πρωταθλήματα Ιταλίας (2000). Ούτε θα κρίνουμε την πορεία του στον πάγκο της Εθνικής Αγγλίας, την οποία πάντως πολλοί στο Νησί αναπολούν. Σκοπός του σύντομου αυτού αφιερώματος ήταν να ρίξει φως σε μία ξεχασμένη στιγμή των Κυπέλλων Ευρώπης, που έφερε τη σφραγίδα του.
Αξίζει να σημειώσουμε μόνο ότι η Γκέτεμποργκ με τον ίδιο κορμό παικτών γνώρισε τον αποκλεισμό από τον Παναθηναϊκό στα προημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1984-85. Όπως κι ότι κατέκτησε ξανά το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ το 1987, έχοντας πια στην τεχνική ηγεσία τον Γκούντερ Μπένγκτσον, ο οποίος πέρασε αργότερα από το «τριφύλλι» (και τον ΠΑΟΚ).
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 19 Μαΐου
2024: Με τη νίκη της επί της Γουέστ Χαμ (3-1) η Μάντσεστερ Σίτι εξασφαλίζει μαθηματικά τον τίτλο της πρωταθλήτριας Αγγλίας. Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά της Premier League (από το 1992-93 και μετά) που μία ομάδα στέφεται πρωταθλήτρια για τέταρτη διαδοχική σεζόν.
2012: Η Τσέλσι στέφεται πρωταθλήτρια Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία της, μια και νικά με 4-3 στα πέναλτι την Μπάγερν στον τελικό που διεξάγεται στην «Allianz Arena» του Μονάχου. Ο κανονικός αγώνας είχε λήξει 1-1 (83′ Μίλερ/88′ Ντρογκμπά) και στην ψυχοφθόρο διαδικασία οι Όλιτς και Σβαϊνστάιγκερ είναι οι μοιραίοι παίκτες των Βαυαρών. Η Τσέλσι φτάνει στην κορυφαία διάκριση της ιστορίας της με υπηρεσιακό προπονητή τον Ρομπέρτο Ντι Ματέο, ο οποίος είχε διαδεχθεί τον Μάρτιο τον Πορτογάλο Αντρέ Βίλας-Μπόας.
2007: Με γκολ του Ντιντιέ Ντρογκμπά στην παράταση (116′) η Τσέλσι νικά με 1-0 τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και κατακτά το Κύπελλο Αγγλίας για τέταρτη φορά.
2004: Η Βαλένθια κατακτά το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ νικώντας με 2-0 τη Μαρσέιγ στον τελικό του Γκέτεμποργκ. Τα γκολ πετυχαίνουν ο Βιθέντε με πέναλτι (45’+3) και ο Μίστα (58′). Οι Μασσαλοί παίζουν το δεύτερο ημίχρονο με παίκτη λιγότερο, λόγω αποβολής του τερματοφύλακα Μπαρτέζ στη φάση του πέναλτι.
2002: Ο Ολυμπιακός νικά με 80-76 τον Παναθηναϊκό στον δεύτερο τελικό των πλέι οφ της Α1 στο ΣΕΦ, σε ένα ματς που στιγματίζεται από σοβαρά επεισόδια μεταξύ των παικτών.
1999: Με γκολ του Χρήστου Μαλαδένη στην εκπνοή, ύστερα από μοιραίο λάθος του τερματοφύλακα Χρήστου Καρκαμάνη, η ΑΕΚ νικά με 3-2 τον Ηρακλή στο Καυτανζόγλειο και τερματίζει στη δεύτερη θέση, που οδηγεί στα προκριματικά του Champions League.
1999: Η Λάτσιο κατακτά το τελευταίο Κύπελλο Κυπελλούχων νικώντας με 2-1 τη Μαγιόρκα στον τελικό του Μπέρμιγχαμ. Από την επόμενη περίοδο η διοργάνωση ενοποιείται με το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.
1996: Ο Ολυμπιακός συντρίβει με 73-38 τον πρωταθλητή Ευρώπης Παναθηναϊκό στον πέμπτο και τελευταίο τελικό των πλέι οφ της Α1 μπάσκετ και στέφεται πρωταθλητής Ελλάδας για τέταρτη σερί σεζόν.
1991: Η νίκη του Ολυμπιακού επί της ΑΕΚ με 3-1 για την Α’ Εθνική επισκιάζεται από τον παραλίγο μοιραίο τραυματισμό του Ντούσαν Μπάγεβιτς στο κεφάλι, από κομμάτι τσιμέντου που πέταξε οπαδός των «ερυθρόλευκων».
1985: Ολοκληρώνεται το πρωτάθλημα της Serie A με τη Βερόνα να τερματίζει πρώτη με 43 βαθμούς έναντι 39 της δεύτερης Τορίνο και να κατακτά τίτλο για πρώτη φορά στην ιστορία της. Προπονητής των «τζαλομπλού» είναι ο Οσβάλντο Μπανιόλι και βασικά στελέχη ο Δανός επιθετικός Πρέμπεν Έλκιερ, ο Δυτικογερμανός μεσοαμυντικός Χανς-Πέτερ Μπρίγκελ και οι διεθνείς Ιταλοί Τζουζέπε Γκαλντερίζι, Αντόνιο Ντι Τζενάρο και Ρομπέρτο Τριτσέλα.
1984: Ο Πανιώνιος νικά με 2-0 τον ΠΑΣ Γιάννινα στην παράταση στο μπαράζ παραμονής στην Α’ Εθνική που διεξάγεται στη Λάρισα. Ο Δημήτρης Σαραβάκος (104′) και ο Χάρης Σοφιανός (116′) είναι οι σκόρερ των «κυανέρυθρων», οι οποίοι καταφέρνουν για δεύτερη διαδοχική σεζόν να σωθούν σε μπαράζ και να συνεχίσουν την αδιάκοπη παρουσία τους στην κορυφαία κατηγορία.
1976: Η Λίβερπουλ κατακτά το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ χάρη στην ισοπαλία με 1-1 που αποσπά στην έδρα της Κλαμπ Μπριζ, στον δεύτερο τελικό (είχε νικήσει με 3-2 στο «Άνφιλντ»). Σκόρερ των «κόκκινων» είναι ο Κέβιν Κίγκαν, ο οποίος ισοφαρίζει στο 15′ το προβάδισμα που είχαν πάρει οι Βέλγοι από το 11′ με Ραούλ Λαμπέρτ.
1971: Με γκολ του Θόκο στο 90′, η Ρεάλ Μαδρίτης ισοφαρίζει 1-1 την Τσέλσι στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων, που είναι και ο πρώτος που φιλοξενείται επί ελληνικού εδάφους (στο παλιό στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης»). Η Τσέλσι είχε προηγηθεί στο 56′ με τον Πίτερ Όσγκουντ και δεν θα καταφέρει να σκοράρει στην παράταση. Θα νικήσει, όμως, με 2-1 στον επαναληπτικό που θα διεξαχθεί δύο ημέρες αργότερα και θα κατακτήσει το τρόπαιο.
1968: Η ΑΕΚ του Γένε Τσάκναντι νικά 3-1 το Αιγάλεω και εξασφαλίζει μαθηματικά τον τίτλο της πρωταθλήτριας στην Α’ Εθνική.
1965: Η Γουέστ Χαμ των Μπόμπι Μουρ, Τζεφ Χαρστ και Μάρτιν Πίτερς κατακτά το Κύπελλο Κυπελλούχων όταν νικά με 2-0 τη Μόναχο 1860 στον τελικό του «Γουέμπλεϊ». Και τα δύο γκολ πετυχαίνει ο Άλαν Σίλι (70′, 72′).
1952: Ο Γιοσίρο Σιράι γίνεται ο πρώτος Ιάπωνας πυγμάχος που αναδεικνύεται παγκόσμιος πρωταθλητής, όταν νικά τον Ντάντο Μαρίνο στο Τόκιο και κατακτά τον τίτλο στην κατηγορία μύγας.
1909: Στον πρώτο αγώνα υπεράσπισης του παγκόσμιου τίτλου του στα βαρέα βάρη, ο Τζακ Τζόνσον νικά τον Τζακ Ο’Μπράιεν.
1896: Αρχίζουν οι Παναχαϊκοί Αγώνες Στίβου που διαρκούν μέχρι και τις 21 Μαΐου, υπό την εποπτεία του Παναχαϊκού ΓΣ. Κατά τη διάρκειά τους, τα στελέχη του Πανελληνίου ΓΣ εξουσιοδοτούνται να αναλάβουν πρωτοβουλία για τη σύσταση αθλητικής ομοσπονδίας (του μετέπειτα γνωστού μας ΣΕΓΑΣ).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Παναθηναϊκός: Ο Ιωάννης Παπαπέτρου σταματά το μπάσκετ σε ηλικία 31 ετών
- Στ. Γεωργακόπουλος: Αναβάθμιση σε όλες τις θέσεις-κλειδιά
- ΑΕΚ: Η απάντηση του δημοσιογράφου στον Μάριο Ηλιόπουλο - «Θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας»
- ΠΑΟΚ: Τουρκικό σενάριο βάζει τον Πέτκοβιτς στη λίστα - Ο Λουτσέσκου τον είχε απορρίψει πέρυσι
- Παναθηναϊκός Μεταγραφές: «Έχει κάνει πρόταση μαζί με την Μπασακσεχίρ για τον Μοχάμεντ της Ναντ»