ΓΙΟΥΡΓΚΕΝ ΚΛΟΠ: Απέναντι στον χορό εκατομμυρίων

Τα ποσά που έχει ξοδέψει το big – 6 της Premier League την τελευταία πενταετία το… μυστικό του «αρχιτέκτονα» της Λίβερπουλ και το… αντιπαράδειγμα των ημερών Σόλσκιερ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο η οικονομική δυνατότητα αποτελεί το θεμέλιο λίθο, προκειμένου μια ομάδα να οικοδομηθεί σε συνθήκες υψηλού ανταγωνισμού και εν τέλει να φτάσει σε επιτυχίες. Ζούμε στην εποχή που είναι σχεδόν αδύνατον πια για τον “Δαυίδ” να τα βάλει με τον “Γολιάθ”. Στη μία βραδιά όλα γίνονται. Σε μαραθώνιο, μοιάζει ουτοπική μια τέτοια σκέψη. Το προ εξαετίας παράδειγμα της Λέστερ, φυσικά, θα στέκεται εκεί να μας θυμίζει τη φύση του αθλήματος, θα είναι ο “φάρος” της ελπίδας για όλους τους μικρούς, αλλά θα είναι και η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα.

Βέβαια, όταν η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το ποδόσφαιρο, το αγωνιστικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να αποτελεί απλώς απόρροια ενός οικονομικού ισολογισμού. Παίζουν ρόλο τα πρόσωπα, η τεχνογνωσία, η μεθοδολογία για να κάνεις τη διαφορά. Σε συγκρίσιμα μεγέθη συλλόγων, αυτά τα στοιχεία θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά. Και η Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ αποτελεί την απόδειξη, ότι ναι χρειάζονται χρήματα στον υψηλό ανταγωνισμό, αλλά είναι απαραίτητα και πολλά ακόμη πράγματα!

Περισσότερα χρήματα μόνο από την Τότεναμ!

Λαμβάνοντας κανείς υπόψιν μόνο τα ποσά που δαπάνησε το big – 6 του αγγλικού ποδοσφαίρου την τελευταία πενταετία, θα διαπιστώσει ότι η Λίβερπουλ είναι 5η στους 6 σε έξοδα μεταγραφών! Κι όμως, σε αυτό το διάστημα μετρά ένα πρωτάθλημα, ένα Champions League (κι άλλη μια συμμετοχή στον τελικό του), ένα ευρωπαϊκό Super Cup κι ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων! Οι Reds (489,13 εκάτ. ευρώ) έχουν ξεπεράσει σε έξοδα, και μάλιστα οριακά, μόνο την Τότεναμ (449,40 εκάτ. ευρώ) σε βάθος πενταετίας! Είναι πίσω από Τσέλσι (881,5 εκάτ. ευρώ), Μάντσεστερ Σίτι (844,91 εκάτ. ευρώ), Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (739,70 εκάτ. ευρώ) και Άρσεναλ (645 εκάτ. ευρώ)!

Από τον… Κάρολ, στον Σαλάχ!

Αντιλαμβάνεται, λοιπόν, εύκολα κανείς ότι και μόνο η σύγκριση εξόδων – επιτυχιών ανάμεσα σε Λίβερπουλ, Άρσεναλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ οδηγεί τη σκέψη στο αναπόφευκτο συμπέρασμα, ότι τα λεφτά δεν είναι το παν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το γεγονός ότι τον Ιούνιο του 2017 η Λίβερπουλ δαπάνησε 43 εκάτ. λίρες για τον Σαλάχ (προφανώς σήμερα κοστίζει περισσότερα), κάνοντας τον καιρό εκείνο ρεκόρ μεταγραφής συλλόγου. Ξέρετε ποιος κατείχε το ρεκόρ; Ο Άντι Κάρολ, ο οποίος το καλοκαίρι του 2011 είχε αποκτηθεί έναντι 35 εκάτ. λιρών! Και μάλιστα σε ένα καλοκαίρι, που η Λίβερπουλ είχε δώσει 100 εκάτ. ευρώ για μεταγραφές (Σουάρες, Μεϊρέλες, Πόουλσεν). Σήμερα, πολύ λογικά, δεν υπάρχει κανείς που να βάζει με οποιονδήποτε τρόπο σε σύγκριση τον Άντι Κάρολ με τον Μο Σαλάχ. Κι όμως, αποτέλεσαν τις δύο πιο ακριβές μεταγραφές των Reds!

Στοχευμένες επιλογές

Μάλιστα, την πενταετία που είχε προηγηθεί της άφιξης του Γιούργκεν Κλοπ στο Άνφιλντ, η Λίβερπουλ είχε ξοδέψει συνολικά 443 εκάτ. ευρώ για μεταγραφές για να κατακτήσει μόνο το Λιγκ Καπ του 2012, στα πέναλτι, απέναντι στην Κάρντιφ!!! Από την άλλη, όταν ο Γερμανός τεχνικός χρειάστηκε πραγματικά ένεση ρευστότητας για την ενίσχυση του ρόστερ του, την είχε. Για παράδειγμα το καλοκαίρι του 2018, αμέσως μετά τον χαμένο τελικό του Champions League, από τη Ρεάλ Μαδρίτης, που είχε αναδείξει τις αδυναμίες της. Εκείνη τη σεζόν δαπάνησε 182,20 εκάτ. ευρώ για την απόκτηση των Άλισον, Κεϊτά, Φαμπίνιο και Σακίρι, όμως τις τρεις επόμενες σεζόν (ακόμη και πέρυσι που της προέκυψαν τόσοι πολλοί τραυματισμοί) κινήθηκε λελογισμένα για τα δεδομένα της Premier League, ξοδεύοντας, μάλιστα, το καλοκαίρι τη σεζόν 2019 – 2020 μόλις 10 εκάτ. ευρώ! Στην πραγματικότητα, με τη μεθοδική δουλειά του, ο Γιούργκεν Κλοπ έχει κτίσει μια ομάδα, στην οποία προσθέτει, όταν αυτό είναι απαραίτητο, τις απαραίτητες “πινελιές”. Η βάση, η καλή πρώτη ύλη, ως προς το ρόστερ και την ποιότητα δουλειάς που γίνεται, είναι πάντα εκεί για να εξασφαλίζει ότι δεν θα χρειάζονται… τρέλες στις μεταγραφικές περιόδους.

Το δίχως αντίκρισμα net spend του Σόλσκιερ

Βάζοντας, κανείς στη ζυγαριά το τι συμβαίνει με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, γίνεται εύκολα αντιληπτό πόση διαφορά μπορεί να κάνει σε μια ομάδα ένας προπονητής, οι συνεργάτες του, αλλά και όσοι διαχειρίζονται το κομμάτι που άπτεται των μεταγραφικών υποθέσεων ενός συλλόγου. Από την ημέρα, για παράδειγμα, που ανέλαβε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ο Σόλσκιερ, το net spend, δηλαδή το αποτέλεσμα εσόδων – εξόδων των μεταγραφών, των “κόκκινων διαβόλων” είναι στο +285 εκάτ. ευρώ! Δηλαδή, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει ξοδέψει 285 εκάτ. ευρώ, σε μία περίοδο που η Λίβερπουλ έχει αποκομίσει και οριακά κέρδη της τάξεως των 4 εκατ. ευρώ! Μάλιστα, στο ίδιο χρονικό διάστημα, η Άρσεναλ έχει + 270 εκάτ., η Τότεναμ + 207 εκάτ. ευρώ, η Μάντσεστερ Σίτι +199 εκάτ. ευρώ και η Τσέλσι +82 εκάτ. ευρώ! Κι όμως, οι τίτλοι και οι επιτυχίες δεν ήρθαν ούτε για τους “κανονιέρηδες” ούτε για την ομάδα του Σόλσκιερ. Και αυτή θα μπορούσε να είναι μια απολύτως διδακτική ιστορία για τους ίδιους τους ιδιοκτήτες αυτών των ομάδων, που ό,τι χρήματα ξοδεύουν μοιάζουν να τα πετούν σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News