Μασσαλία: Συμπατριώτες μας, έχουν για καμάρι τους τον Ολυμπιακό τους κι αδέρφι τους την ΑΕΚ

Μασσαλία, αυτή για την οποία έγραφε ο Αριστοτέλης… «Φωκαεῖς οἱ ἐν ᾿Ιωνίᾳ ἐμπορίᾳ χρώμενοι ἔκτισαν Μασσαλίαν». Μαρσέιγ, η ομάδα στη Μασσαλίας που κατά κάποιο τρόπο έχει «για καμάρι της τον Ολυμπιακό της». Επίσης, Commando Ul, οι οπαδοί της Ολιμπίκ Μαρσέιγ «αδέρφια» με την Original 21, δηλαδή τους φίλους της ΑΕΚ.

Το δεδομένο είναι ότι Μασσαλία και Μαρσέιγ «μυρίζουν» Ελλάδα. Η αντίπαλος του ΠΑΟΚ έχει τις ρίζες της στη χώρα μας, αλλά και στις μέρες μας, ελληνικό χρώμα.

Ελληνική αποικία από τους Φωκαείς

Η Μασσαλία ιδρύθηκε ως ελληνική αποικία από τους Φωκαείς περίπου το 600 π.Χ.. Οι Φωκαείς ήταν οι κάτοικοι της Φώκαιας, την αρχαία πόλη της Ιωνίας. Η Φώκαια, ιδρύθηκε στη διάρκεια του πρώτου ελληνικού αποικισμού από Ίωνες. Εξελίχθηκε σε μεγάλη ναυτική και εμπορική δύναμη, πρωταγωνίστησε κατά τον δεύτερο αποικισμό στη διάρκεια του οποίου ίδρυσε αποικίες από τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας μέχρι τις ακτές τις Ισπανίας και της Γαλλίας. Σημαντικότερες αποικίες των Φωκέων ήταν η Μασσαλία στις ακτές της Γαλατίας, η Ελέα στην κάτω Ιταλία, η Αλαλία στην Κορσική, η Λάμψακος στον Ελλήσποντο το Εμπόριο και το Ημεροσκοπείον στην Ιβηρική χερσόνησο.

Από τον 5ο αιώνα π.Χ., η Μασσαλία κατέστη, μαζί με την φοινικική Καρχηδόνα, ένα από τα κυριότερα θαλάσσια λιμάνια της δυτικής Μεσογείου. Σε όλη την διάρκεια της ελληνιστικής περιόδου, παρέμεινε πιστή σύμμαχος της Ρώμης.

Έχοντας καταστεί ρωμαϊκή πόλη στις αρχές του 1ου αιώνα μ.Χ., έλαβε την ονομασία Massilia και διατήρησε τον ρόλο της ως «χωνευτήρι» πολιτισμών και εμπορικό λιμένα στα ακτές του νότου της Γαλατίας, παρά το γεγονός πως, καθώς είχε προτιμήσει τον Πομπήιο αντί για τον Καίσαρα, είχε απολέσει την ανεξαρτησία και την εμπορική της ανωτερότητα, με κύρια ωφελημένη την Αρελάτη -Αρλ, πόλη της νότιας Γαλλίας-. Οι Ρωμαίοι ουδέποτε επιχείρησαν να αλλοιώσουν τον πολιτισμικό της χαρακτήρα. Ήταν αρκετά ευκολότερο να διδαχθεί κανείς τα ελληνικά εντός της πόλεως, παρά να προβεί στο μακρύ και δυσβάσταχτο από οικονομικής άποψης ταξίδι προς την ανατολική Μεσόγειο.

Ρωμανοποιημένη στην διάρκεια της Ύστερης Αρχαιότητας, εκχριστιανισμένη στην διάρκεια του 5ου αιώνα, αποδυναμωμένη έπειτα από τις γοτθικές εισβολές, ανέκτησε μια σχετική ευημερία στην διάρκεια του 7ου αιώνα, στην διάρκεια του οποίου και έλαβε χώρα η ίδρυση ενός σημαντικού χριστιανικού κέντρου, του Αββαείου Σαιν-Βικτόρ ντε Μαρσέιγ, καθιστώντας την πόλη ως έχουσα σημαντικό ρόλο στο σύνολο του νοτιοανατολικού τμήματος της Γαλλίας έως τον 12ο αιώνα.

Από την Φωκαϊκή Αθλητική Ένωση

H ομάδα ιδρύθηκε στις 31 Αυγούστου 1899 και προέκυψε από τη συγχώνευση της «Φωκαϊκής Αθλητικής Ένωσης» και του «Ποδοσφαιρικού Συλλόγου Μασσαλίας» («Football Club de Marseille»), ο οποίος καλλιεργούσε το ράγκμπι.

Ως τις μέρες μας, τα παρατσούκλια της Μαρσέιγ είναι «Φωκαείς» («Les Phocéens») και «Ολυμπιακοί» («Les Olympiens»).

Πώς έγινε Ολυμπιακός

Ο όρος «Ολυμπιακός» επιλέχθηκε για δύο λόγους: στα τέλη του 19ου αιώνα, ο Ολυμπισμός ήταν στο επίκεντρο, κυρίως με τους πρώτους αγώνες της σύγχρονης εποχής που έγιναν στην Αθήνα το 1896. Ο σύλλογος είχε πολλά τμήματα (ποδόσφαιρο, ράγκμπι, πυγμαχία, τένις, ξιφασκία). Ήταν λοιπόν απαραίτητο να επιλεγεί ένας όρος που να αναφέρεται σε διαφορετικούς κλάδους.

Ένας άλλος λόγος ήταν η παραπομπή στον Όλυμπο έτσι ώστε να είναι δυνατή τη σύνδεση με τις ελληνικές ρίζες της πόλης της Μασσαλίας, η οποία γιόρταζε εκείνη τη χρονιά την 25η εκατονταετηρίδα από την ίδρυσή της από τους Φωκαείς.

Κάπως έτσι, η Μασσαλία απέκτησε για καμάρι της τον Ολυμπιακό της ενώ η σχέση της Ολιμπίκ Μαρσέιγ με την ΑΕΚ προέκυψε το 1989. Original 21 και Commando Ultra απέκτησαν αδερφικές σχέσεις όταν οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν εκείνη τη χρονιά. Οι οπαδοί της ΑΕΚ έδωσαν τη δική τους παράσταση στο Βολεοντρόμ. Συνεννοήθηκαν με αυτούς της Μαρσέιγ και οι Commando Ultra βρέθηκαν στη ρεβάνς στην Αθήνα και πλέον οι μεν στηρίζουν μόνιμα τους δε.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News