Ο Ίαν Φλέμινγκ «γέννησε» τον Τζέιμς Μποντ στη Τζαμάικα – Λάτρεψαν το ίδιο άθλημα

Σαν σήμερα: Ο Ίαν Φλέμινγκ γέννησε τον Τζέιμς Μποντ στη Τζαμάικα – Το άθλημα που λάτρεψαν και οι δύο

Ο Ίαν Φλέμινγκ, o δημιουργός του θρυλικού Τζέιμς Μποντ, γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 28 Μαΐου –σαν σήμερα- του 1908.

Από την ηλικία των 6 ετών πήγε εσώκλειστος στο Σχολείο Durnford στο Ντόρσετ. Δεν του άρεσε εκεί καθώς το φαγητό ήταν απαίσιο και οι συμμαθητές του τον κορόιδευαν.

Ακριβώς όπως ο Μποντ, ο Φλέμινγκ πήγε σχολείο στο Eton College– αν και σε αντίθεση με τον Μποντ, δεν αποβλήθηκε. Παραδόξως, για έναν άνθρωπο που προοριζόταν να γίνει παγκοσμίου φήμης συγγραφέας, διέπρεψε περισσότερο στον στίβο παρά στην τάξη. Κατείχε τον τίτλο Victor Ludorum («Νικητής των αγώνων») για δύο συνεχόμενα χρόνια, ένα ρεκόρ που παραμένει ακατάρριπτο 100 χρόνια αργότερα.

Σκι και αναρρίχηση στις Άλπεις

Αφού άφησε το σχολείο, ο Φλέμινγκ πήγε για σπουδές στην Αυστρία, τη Γερμανία και την Ελβετία. Μίλησε άπταιστα γαλλικά και γερμανικά και λάτρεψε τις Άλπεις όπου έμαθε να κάνει σκι και αναρρίχηση – αυτά τα πάθη αναδύθηκαν αργότερα στις περιπέτειες του Τζέιμς Μποντ. Το μεγάλο πάθος που μοιράστηκε ο Φλέμινγκ με τον Μποντ πέρα από τον τζόγο, τις ωραίες γυναίκες και τα γρήγορα αυτοκίνητα ήταν το γκολφ.

Ένα σπορ που ήξερε καλά ο Φλέμινγκ. Απέκτησε το πρώτο του μπαστούνι ενώ ήταν ακόμα στο Ντόρσετ. Μετά τον θάνατο του πατέρα του -ένα ευκατάστατο μέλος του Κοινοβουλίου- στο Δυτικό Μέτωπο στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, περνούσε τα απογεύματα του Σαββατοκύριακου με τη γιαγιά του στο Huntercombe Golf Club και κάνοντας βόλτες με τη Rolls-Royce της.

Το 1927, για να τον προετοιμάσει για εισαγωγή στο Φόρειν Όφις, η μητέρα του τον έστειλε στο Τένερχοφ, στο Κιτσμπύελ της Αυστρίας, ένα μικρό ιδιωτικό σχολείο που διοικούσαν ένας Βρετανός πρώην κατάσκοπος, ο Ερνάν Φορμπς Ντένις και η μυθιστοριογράφος σύζυγός του, Φύλις Μπετόμ.

Η επιστολή του Στάλιν

Αφού βελτίωσε εκεί τη δεξιότητά του στις γλώσσες, ο Φλέμινγκ φοίτησε για λίγο στα Πανεπιστήμια του Μονάχου και της Γενεύης. Στη Γενεύη ο Φλέμινγκ άρχισε μία ρομαντική σχέση με τη Μονίκ Πανσώ ντε Μποτόμ (Monique Panchaud de Bottomes) και το ζευγάρι αρραβωνιάστηκε το 1931. Ωστόσο, η μητέρα του διαφωνούσε με τη σχέση και κατάφερε να τη διαλύσει. Ο Φλέμινγκ έκανε αίτηση εισαγωγής στο Φόρειν Όφις, αλλά απέτυχε στις εξετάσεις. Και πάλι η μητέρα του παρενέβη: μίλησε με τον σερ Ρόντερικ Τζόουνς, επικεφαλής του Πρακτορείου Reuters, και τον Οκτώβριο του 1931 ο γιος της εξασφάλισε μία θέση δημοσιογράφου εκεί.

Το 1933 το πρακτορείο τον έστειλε στη Μόσχα, όπου κάλυψε τη κατασκοπική σταλινική δίκη 6 μηχανικών της βρετανικής εταιρείας Metropolitan-Vickers. Ενώ βρισκόταν εκεί, ο Φλέμινγκ έκανε αίτηση για μία συνέντευξη με τον Ιωσήφ Στάλιν και προς έκπληξή του έλαβε απάντηση με υπογεγραμμένο από τον Σοβιετικό ηγέτη σημείωμα, που ζητούσε συγγνώμη για το ότι δεν μπορούσε να προσέλθει σε αυτή.

Έχτισε στην Τζαμάικα το «Goldeneye». 

Το 1939, καθώς πλησίαζε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Φλέμινγκ στρατολογήθηκε ως προσωπικός βοηθός του Διευθυντή Ναυτικών Πληροφοριών, ναύαρχου Γκόντφρεϊ. Αυτή ήταν μια πολύ σημαντική θέση που βοηθούσε στη διεξαγωγή των συμμαχικών κατασκοπευτικών επιχειρήσεων εναντίον της ναζιστικής Γερμανίας. Οι εμπειρίες του σε αυτόν τον ρόλο ενέπνευσαν αναμφίβολα τις πλοκές και τους χαρακτήρες των μελλοντικών μυθιστορημάτων του Τζέιμς Μποντ.

Μετά τον πόλεμο ο Φλέμινγκ έχτισε ένα σπίτι στην Τζαμάικα, το οποίο ονόμασε «Goldeneye». Δανείστηκε το όνομά από μια από τις αποστολές κατασκοπείας που είχε οργανώσει κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ήταν εκεί, το 1952, όταν έγραψε το βιβλίο Casino Royale – και γεννήθηκε ο James Bond, πράκτορας 007. Έγραφε ένα μυθιστόρημα Μποντ κάθε χρόνο για τα επόμενα δώδεκα χρόνια, καθώς και μερικά διηγήματα. Το 1962 γυρίστηκε η πρώτη ταινία Μποντ, το μακροβιότερο κινηματογραφικό franchise που δημιουργήθηκε ποτέ.

Ο Φλέμινγκ πέθανε στις 12 Αυγούστου 1964, σε ηλικία πενήντα έξι ετών.

Το τελευταίο ματς του Τότι

2017: Με νίκη στο Ολύμπικο ολοκληρώνει τους αγώνες της στο εφετινό πρωτάθλημα της Ιταλίας η Ρόμα επικρατώντας στην 38η ημέρα της διοργάνωσης 3-2 της Τζένοα. Με τη Ρόμα ως αλλαγή στο δεύτερο ημίχρονο περνάει ο 40χρονος αρχηγός Φραντζέσκο Τότι στον τελευταίο αγώνα της 25χρονης καριέρας του και αποθέωνεται από τους φιλάθλους. Στα 13 του χρόνια πήγε στις Ακαδημίες των τζιαλορόσι, και από τις 28/3/1993 στο εκτός έδρας ματς με τη Μπρέσια, που του έδωσε τη δυνατότητα ο Βουγιαντίν Μποσκόφ να φορέσει τη φανέλα της Α’ ομάδας (σε ηλικία 16 χρόνων), ο Τότι μετράει 785 συμμετοχές ενώ είναι και ο πρώτος σκόρερ της ομάδας όλων των εποχών, με 262 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Η φανέλα με το Νο. 10 έγινε δικιά του από το 1997 και στα 22 του έγινε ο πιο νέος αρχηγός στην Serie A. Έχει λάβει το βραβείο του καλύτερου Ιταλού παίκτη της χρονιάς 5 φορές (πράγμα που αποτελεί ρεκόρ) και δύο φορές το βραβείο του καλύτερου παίκτη στο Καμπιονάτο, ενώ έχει πάρει το χρυσό παπούτσι το 2006-07. Με την Εθνική Ιταλίας αγωνίστηκε 58 φορές από το 1998 ως το 2006 πετυχαίνοντας 9 τέρματα. Ήταν επίσης μέλος της ομάδας που κέρδισε το Μουντιάλ του 2006.

2016: Η Ρεάλ Μαδρίτης, καθώς νίκησε με 5-3 στην διαδικασία των πέναλτι την Ατλέτικο Μαδρίτης (παρ. 1-1, Ράμος 15’, Καράσκο 79’), στον τελικό του Champions League στο “San Siro” του Μιλάνο και στέφεται Πρωταθλήτρια Ευρώπης για 11η φορά στην ιστορία της. Όσον αφορά στον Ζινεντίν Ζιντάν, γίνεται ο πρώτος Γάλλος προπονητής που κατακτά το Champions League και ο 7ος στην ιστορία (και 2ος για την Ρεάλ) που το κατακτά και ως παίκτης και ως προπονητής. Οι πρώτοι 6 ήταν οι Μιγκέλ Μουνιόθ, Τζοβάνι Τραπατόνι, Γιόχαν Κρόιφ, Κάρλο Αντσελότι, Φρανκ Ράικαρντ και Πεπ Γκουαρδιόλα.

2002: ‘Επειτα από 25 χρόνια, ο τραγουδιστής Elton John παραιτείται από πρόεδρος της Watford, της ομάδας την οποία ανέλαβε όταν ήταν στην Δ’ Κατηγορία της Αγγλίας.

«Χρυσός» ο Ταμπάκος

2000: Ο 24χρονος Δημοσθένης Ταμπάκος κατακτά το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους με 9.737 βαθμούς στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών που διεξάγεται στη Βρέμη.

2000: Ολοκληρώνεται το 21ο επαγγελματικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Ο Ολυμπιακός γίνεται η πρώτη ομάδα στην Ευρώπη που κατακτά το πρωτάθλημα έχοντας αλλάξει 3 προπονητές στην ίδια αγωνιστική περίοδο και η πρώτη ομάδα στην Ελλάδα που κατακτά 4 συνεχόμενους τίτλους. Τα 42 γκολ που σημειώθηκαν στην τελευταία αγωνιστική ισοφαρίζουν το ρεκόρ της 10ης αγωνιστικής το 1997-98, ενώ τα 885 γκολ σε όλο το πρωτάθλημα αποτελούν ρεκόρ όλων των εποχών. Ρεκόρ συγκομιδής στα χρόνια ύπαρξης της Α’ Εθνικής αποτελούν οι 30 νίκες του Ολυμπιακού, όπως και ρεκόρ στα επαγγελματικά πρωταθλήματα είναι οι 92 βαθμοί που συγκέντρωσε η ομάδα του Πειραιά και τα 92 γκολ που πέτυχε ο ΠΑΟ. Για πρώτη φορά αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος παίκτης του ΠΑΟΚ (Ναλιτζής με 24 γκολ) ενώ μόνο οι Gomez, Κυζερίδης και Bruster κατάφεραν να σκοράρουν με κάθε δυνατό τρόπο (σουτ, κεφαλιά, φάουλ και πέναλτι).

1994: Η Εθνική ομάδα νεανίδων του ανσάμπλ κατακτά την πρώτη θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ρυθμικής Γυμναστικής που διεξάγεται στην Θεσσαλονίκη.

Ντεμπούτο για τον Αλβέρτη

1993: Ο 19χρονος Φραγκίσκος Αλβέρτης κάνει τον ντεμπούτο του με την εθνική ομάδα μπάσκετ εναντίον της Γερμανίας. Με την εθνική, ο μετέπειτα αρχηγός του Παναθηναϊκού, θα συμμετέχει σε 155 αγώνες σε 12 χρόνια μέχρι το 2004.

1991: Ολοκληρώνονται οι αγώνες του 3ου προκριματικού ομίλου του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Βόλεϊ. Η Ελλάδα τερματίζει πρώτη στη βαθμολογία και ο Μιχάλης Τριανταφυλλίδης ανακηρύσσεται MVP της διοργάνωσης.

1977: Η Ουγγαρία κερδίζει την Ελλάδα με 3-0 στη Βουδαπέστη για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

1977: Η Sue Press γίνεται η πρώτη γυναίκα γκόλφερ που σημειώνει συνεχόμενα holes-in-one.

1977: Πρώτη μετάδοση του Τέρενς Κουίκ στον αγώνα ποδοσφαίρου Ουγγαρία – Ελλάδα (3-0) από το Νεπ Στάντιον της Βουδαπέστης, ο οποίος στο πλαίσιο της εκπομπής της ΕΡΤ “Σήμερα” είχε παρουσιάσει το πρώτο του ρεπορτάζ για τον Γιώργο Σιδέρη τον Ιανουάριο του 1972. Δύο χρόνια νωρίτερα, ο Γιώργος Πολυχρονίου έχει μεταδόσει τον πρώτο του αγώνα, Απόλλων Αθηνών-ΑΕΚ.

1969: Τελικός Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης Μίλαν – Άγιαξ 4-1. Πρώτη τηλεοπτική μετάδοση αγώνα ποδοσφαίρου, αλλά του β΄ ημιχρόνου μόνο, από την ΕΡΤ και παρθενική του Γιάννη. Διακογιάννη

1967: Ο Sir Francis Chichester κάνει ολομόναχος το γύρο του κόσμου σε 119 μέρες με το ιστιοφόρο του.

1939: Ολοκληρώνεται το 3ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μπάσκετ που ξεκίνησε στις 12 του ίδιου μήνα. Πρωταθλήτρια ανακηρύσσεται η ομάδα της Λιθουανίας που κερδίζει στον τελικό την Λετονία με 37-36. Η ομάδα της Φινλανδίας σημειώνει τα εξής περίεργα ρεκόρ: Χάνει από την Εσθονία με 91-1, από την Λετονία με διαφορά μεγαλύτερη των 100 πόντων και από τη Λιθουανία με 112-9.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News