Ρωσία: Όταν άφησαν τη Βαλίγεβα να ξανανιώσει την απόλυτη μοναξιά

Όταν η Καμίλα Βαλίγεβα πέρασε μπροστά από τους εκπροσώπους του Τύπου, τη μέρα που «έσκασε» η είδηση ότι το δικό της τεστ βγήκε θετικό, έβαλε την κουκούλα στο κεφάλι της. Οκτώ μήνες μετά, το συμβολικό πρόγραμμά της στα Test Skates αναβίωσε τον εφιάλτη.

Το χέρι δεν χρειάζεται να ξύνει το σαγόνι στο συμπέρασμα ότι ο χρόνος περνά πολύ γρήγορα. Δεν πρόκειται, άλλωστε, για τη διάσταση των αριθμών, αλλά για τη σχετικότητα της κατάστασης με βάση ό,τι έχει εμπλουτιστεί σε αυτό που την αφορά.

Στο Πεκίνο, τον Φεβρουάριο του 2022, τα νέα έπεσαν σαν βόμβα. Ήταν Δευτέρα όταν η είδηση πως η Καμίλα Βαλίγεβα βρέθηκε θετική σε έλεγχο ντόπινγκ, στην ουσία τριμεταζίνη, έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στις εγκαταστάσεις που είχαν φτιαχτεί για τον Τύπο στο παγοδρόμιο της πρωτεύουσας της Κίνας.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες βρίσκονται εν εξελίξει και μάλιστα η Ρωσία (για την ακρίβεια η ολυμπιακή ομάδα που απαρτιζόταν με Ρώσους αθλητές) είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στο ομαδικό του καλλιτεχνικού πατινάζ.

Η Βαλίγεβα ηγήθηκε της προσπάθειας, την τελευταία διετία, άλλωστε, ήταν η κορυφαία πατινέζ στον κόσμο και από τον Οκτώβριο του 2021 είχε δικαίωμα συμμετοχής στις Γυναίκες. Κάθε εμφάνισή της ήταν παγκόσμιο ρεκόρ, τόσο στο σύντομο όσο και στο ελεύθερο πρόγραμμα. Η Ρωσία είχε ούτως ή άλλως τιμωρηθεί για κρατικό πρόγραμμα απαγορευμένων ουσιών, ως εκ τούτου η είδηση έριξε λάδι στη φωτιά.

Μετά το θετικό τεστ, όλη η Ρωσία τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της Καμίλα Βαλίγεβα

Η 15χρονη, το δεύτερο μήνα του έτους, Καμίλα ήταν προστατευόμενο πρόσωπο. Το τεχνικό επιτελείο της ομάδας που ακόμη ανήκει, με αρχιπροπονήτρια την Ετιέρι Τουτμπιερίτζε, βρήκε άμεσα το αφήγημα. Ο πόλεμος της Δύσης προς τη Ρωσία ήταν ο νούμερο ένας λόγος που η Καμίλα Βαλίγεβα βρέθηκε ντοπαρισμένη.

Στη ΔΟΕ δεν ήξεραν τι να κάνουν. «Πάγωσαν» τα μετάλλια στο ομαδικό, ενώ, μέσα από την αναμονή, η Βαλίγεβα προπονήθηκε κανονικά. Αλλά η ένταση μεγάλωνε. Από την ώρα που βγήκε η είδηση για την απαγορευμένη ουσία μέχρι το σύντομο πρόγραμμα στον τελικό του ατομικού Γυναικών, μεσολαβούσαν τέσσερις μέρες. Τέσσερις μεγάλες, ζοφερές, μέρες στην πλέον χαοτική χώρα της Ασίας και του πλανήτη.

Η επιθετική συμπεριφορά από την Τουτμπιερίτζε, Ντανιήλ Γκλέιχενγκαους και τον Σεργκέι Ντουντάκοφ ήταν φυσιολογική. Και οι τρεις Ρωσίδες αθλήτριες που λάμβαναν μέρος στο ατομικό, ήταν δικές τους. Πλην της Βαλίγεβα, μέρος θα έπαιρναν η Άνα Σερμπακόβα και η Αλεξάντρα Τρουσόβα.

Ήταν εκείνες οι πρώτες ώρες που, μετά την προπόνησή της στο παγοδρόμιο του Capital Indoor, η Βαλίγεβα έπρεπε να πάει στα αποδυτήρια περνώντας μέσα από τις εγκαταστάσεις που εργάζονταν δημοσιογράφοι από όλον τον κόσμο.

Οι εκπρόσωποι του Τύπου την περίμεναν πώς και πώς. Αλλά εξεπλάγησαν όταν την είδαν να περνά μόνη της, χωρίς κάποιος από τους τρεις προπονητές να την συνοδεύει.

Οι μέθοδοι της Τουτμπιερίτζε είναι ανέκαθεν σκληρές -και στη συμπεριφορά της σπανίως διαβλέπονται σημάδια φροντίδας. Φαίνεται λες και οι αθλήτριές της δεν είναι φυσικά πρόσωπα. Φυσικά, η κουλτούρα είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με το δυτικό κόσμο, παρ’ ότι οι Ρώσοι, σύμφυτα γαλλολάγνοι από την εποχή του Μεγάλου Πέτρου και ενδεχομένως νοσταλγοί της επικοινωνίας με την Ευρώπη, προσπαθούσαν και προσπαθούν να συγχρωτιστούν με το Modus Vivendi του δυτικού κόσμου.

Αυτό, για την επίσημη Ρωσία, είναι χειρότερο από έγκλημα: είναι λάθος. Οι Ρωσίδες, ειδικά, δεν χρησιμοποιούν παραδοσιακά πολύ διαφορετικό τρόπο ανατροφής από αυτόν που επιλέγει η Τουτμπιερίτζε για τις νεάνιδές της. Δεν πρέπει να λησμονείται ότι πρόκειται για χώρα που, παρά το σχεδόν εμφανές «πας μη Ρώσος βάρβαρος», έχει πολλά μητριαρχικά στοιχεία.

Ένας κόλαφος ήταν το ελεύθερο πρόγραμμα της Βαλίγεβα στο Πεκίνο

Έτσι, μάλλον δεν προκάλεσε αλγεινή εντύπωση -κι αν αυτό έγινε θάφτηκε στα υπόγεια των σοβιετικών πολυκατοικιών- ότι στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 2018, στην Πιονγκγιάνγκ, η Αλίνα Ζαγκίτοβα δεν είχε οποιονδήποτε δίπλα της για να πανηγυρίσει το χρυσό μετάλλιο, αφού το τεχνικό τιμ είχε στρέψει την προσοχή του στην Γεβγκένιγια Μεντβέντεβα, που σπάραζε για το χαμένο όνειρο.

Όπως και να έχει, Η Βαλίγεβα φορούσε μια ζακετοφόρμα με κουκούλα. Όταν πέρασε μπροστά από τους δημοσιογράφους, φόρεσε την κουκούλα για να καλύψει το κεφάλι της και το πρόσωπό της.

Δεν ήθελε να την βλέπουν.

Το Test Skate στη Μόσχα ήταν ηθική πρόκληση

Οι ενδιαφερόμενοι, εκείνες τις μέρες, θυμούνται τι συνέβη στο ατομικό Γυναικών, μετά την εξωφρενική απόφαση να βασανιστεί το κοριτσάκι και… θα τα βρούμε μετά. Η Βαλίγεβα έκανε ένα συμβατικό σύντομο, δηλαδή αντικειμενικά πολύ καλό, αλλά το ελεύθερο έγινε η εκατόμβη της.

Οι πτώσεις της ήταν τα κομμένα φτερά ενός αγγέλου, μια ιστορία κατάρρευσης που, παρ’ ότι στο καλλιτεχνικό πατινάζ δεν εκλείπουν, είχε ισχυρό συμβολισμό και ήταν σπάνια.

Η Τρουσόβα, που έχασε το χρυσό μετάλλιο από όποια ήταν το τεράστιο αουτσάιντερ και που ακόμα και η συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς αμφισβητήθηκε, δηλαδή η Σερμπακόβα, έβαλε τα κλάματα και, γεμάτη θυμό, απευθυνόμενη στον Ντουντάκοφ, ούρλιαξε «μισώ αυτό το σπορ», πριν κάνει την… Κινέζα στη συνέντευξη Τύπου.

Η Ετιέρι Τουτμπιερίτζε μιλάει στην Καμίλα Βαλίγεβα μετά την καταστροφική εμφάνισή της στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες τον Φεβρουάριο του 2022

Η Σερμπακόβα, αμήχανη, με ένα βλέμμα γεμάτο απορία, αλλά και με τη γνώση τού τι έχουν τραβήξει εκείνη και οι υπόλοιπες αθλήτριες στο καμπ της Ετιέρι, ψυχικά και σωματικά, καθόταν μόνη της όταν ήρθαν τα νέα για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου.

Όπως η Ζαγκίτοβα, που η πρώτη που δέχθηκε συγχαρητήρια ήταν η συναθλήτριά της, Καναδή Κέιτλιν Όσμοντ, η Σερμπακόβα δεν βρήκε για ώρα κάποιον προκειμένου να μοιραστεί τη χαρά της. Καθόταν εκεί, έχοντας φτάσει στο Έβερεστ κάθε αθλητή, χωρίς να μπορεί να εξάγει τα συναισθήματά της, με στάση σώματος που υποδήλωνε αμηχανία.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου τελείωσαν στις 20 Φεβρουαρίου. Τέσσερις μέρες αργότερα, τα ξημερώματα της 24ης, ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, έδωσε εντολή για εισβολή στην Ουκρανία. Και έτσι, απλά, ο πόλεμος άρχισε.

Η Βαλίγεβα, πάντως, επέστρεψε στην πατρίδα της ως ηρωίδα. Η αγάπη που έλαβε, ήταν απύθμενη. Έγινε μία από τις διασημότητες της χώρας. Δέκα μήνες μετά, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δεν έχει αποφασίσει για την τιμωρία της ούτε για τον αν η ολυμπιακή ομάδα της Ρωσίας θα στερηθεί το χρυσό στο ομαδικό. Τα μετάλλια παραμένουν στον αέρα.

Και την Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου, τελείωσαν τα Test Skates στη Μόσχα.

Οι Ρώσοι έβαλαν πολλά χρήματα, μόνο για τη διαφήμισή τους. Ήταν όλη η εκδήλωση υπερπαραγωγή και προφανώς διφυής: ήθελαν να αναδείξουν ότι είναι υπερδύναμη στο καλλιτεχνικό πατινάζ, αλλά και πως οικονομικά δεν έχουν ζημία από την εισβολή και τον πόλεμο που συνεχίζεται -με την απειλή για χρήση πυρηνικών και τις εκτιμήσεις ότι ο Πούτιν θα τα χρησιμοποιήσει να μην είναι ευοίωνες.

Η υποδοχή στην Καμίλα Βαλίγεβα, όταν επέστρεψε στη Μόσχα, ήταν ανάλογη ηρωίδας

Η Βαλίγεβα έγινε η κορωνίδα της διαφήμισης. Και η Τουτμπιερίτζε, που πάντρεψε την κόρη της στις ΗΠΑ το καλοκαίρι -με τις κακές γλώσσες να αναφέρουν ότι το έκανε προκειμένου η Ντιάνα Ντέιβις να πάρει την υπηκοότητα, ώστε να μπορεί να το σκάσει όταν έρθουν τα δύσκολα- προτίμησε ένα πρόγραμμα-κόλαφος για την αθλήτριά της.

Το εκπληκτικό μαύρο φόρεμα με τη δαντέλα ήταν το ένα χαρακτηριστικό, αλλά στο λαιμό της Βαλίγεβα δέσποζε κάτι που έμοιαζε με βέλο.

Αφού αγωνίστηκε, έφτασε η ώρα του τέλους. Τότε, έπιασε το ρούχο από το λαιμό της και το φόρεσε στο κεφάλι της, για να καλύψει το πρόσωπό της. Ήταν σαφής υπενθύμιση εκείνων που είχε περάσει στο Πεκίνο, αλλά και πως είναι ακόμα εδώ, έχοντας υπερκεράσει όλα τα εμπόδια και τις δυσκολίες.

Μια μεταφορά που αφορούσε σε όλη τη Ρωσία, ένα μήνυμα ότι ζει, είναι καλά παρά τον «πόλεμο» που έχει δεχθεί και ακμαία.

Ακαριαία μετά τη λήξη του προγράμματός του, το 16χρονο κορίτσι ήθελε να κλάψει. Παρά τις ιαχές του κόσμου και τα αρκουδάκια που έπεφταν βροχηδόν στη «Megasport», όλες οι εικόνες ήρθαν ξανά στο μυαλό της.

Κυρίως, εκείνες οι στιγμές μοναξιάς, που ήταν αναγκασμένη να περάσει από ό,τι είναι, τουλάχιστον στο μυαλό όλων των αθλητριών της Ετιέρι, ένας αδηφάγος κόσμος. Ποιος ξέρει αν, αναλύοντας τις στιγμές, στάθηκε στο γεγονός της καρατόμησης από το σύνολο του Τύπου -και την κριτική, αρχικά, ακόμα και των Ρώσων δημοσιογράφων- ή αντιλήφθηκε ότι την άφησαν χωρίς την παραμικρή προστασία;

Ποιος ξέρει αν θυμήθηκε ότι, όντας πραγματικό ερείπιο μετά τη λήξη του ελεύθερου, η προπονήτριά της της έκανε παρατηρήσεις για το πρόγραμμα; Ποιος ξέρει αν, εν τέλει, αυτή η συμπεριφορά θεωρείται φυσιολογική και, τελικά, ένα μέσο εκπαίδευσης ώστε στην ενηλικίωσή της να γίνει ένας σκληρός άνθρωπος, που θα αντέχει κάθε δυσκολία;

Μέσα στο παγοδρόμιο, η Βαλίγεβα ήταν μόνη. Και πρέπει να ήταν τρομακτική η συνειδητοποίηση που έφεραν οι μνήμες -όποια κι αν ήταν αυτή.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News