Σαν Σήμερα - Ολυμπιακός: Η νίκη που τον έφερε στην «ελίτ» του ευρωπαϊκού μπάσκετ

Στις 10 Ιανουαρίου 1979 ο Ολυμπιακός ένιωσε για πρώτη φορά ότι ανήκε στην «ελίτ» του ευρωπαϊκού μπάσκετ, χάρη στη νίκη του με 79-77 επί της Μακάμπι Τελ Αβίβ, στην πρεμιέρα του Final-6 του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Για να μην παρεξηγηθούμε, σπεύδουμε να διευκρινίσουμε ότι Ολυμπιακός είχε σημειώσει νίκες στην Ευρώπη και πριν από τις 10 Ιανουαρίου 1979. Καμία, όμως, δεν ήταν τόσο σημαντική όσο εκείνο το 79-77 επί της Μακάμπι Τελ Αβίβ στο Παπαστράτειο.

Με δύο εύστοχες βολές του Αμερικανού Τζέρι Τζένκινς ένα δευτερόλεπτο πριν από τη λήξη, οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν ιδανικό ξεκίνημα στο Final-6 του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, απέναντι στην ομάδα που κατακτήσει το τρόπαιο το 1977. Ήταν μια τεράστια διάκριση για το ελληνικό μπάσκετ το οποίο ήταν ακόμα ερασιτεχνικό, σε μια εποχή που οι μεγάλοι σύλλογοι των προηγμένων χωρών της Γηραιάς Ηπείρου άρχιζαν να λειτουργούν σε επαγγελματικά πρότυπα.

Η νίκη, βέβαια, δεν είχε έρθει τυχαία. Ο Ολυμπιακός διέθετε το καλύτερο σύνολο της ιστορίας του και είχε φτάσει στην «ελίτ» της Ευρώπης μέσα από μια παραγωγική διαδικασία που είχε αρχίσει αρκετά χρόνια νωρίτερα, με προπονητή τον «πατριάρχη» Φαίδωνα Ματθαίου. Πολύτιμη αποδείχθηκε και η οικονομική βοήθεια του εφοπλιστή, Νίκου Γουλανδρή, ο οποίος είχε το γενικό πρόσταγμα στο ποδοσφαιρικό τμήμα του συλλόγου.

Τα πρώτα βήματα προς τα εμπρός έγιναν το 1972, όταν με την έλευση του Στιβ Γιατζόγλου η ομάδα μετατράπηκε από… φτωχή συγγενής σε πρωταγωνίστρια και διεκδίκησε σε μπαράζ τον τίτλο του πρωταθλητή από τον πιο έμπειρο Παναθηναϊκό (που επικράτησε με 70-56). Με τις προσθήκες των ψηλών Ελληνοαμερικανών, Γιώργου Καστρινάκη και Παύλου Διάκουλα, η ομάδα δυνάμωσε κι άλλο, παρέμενε όμως ακόμα στη σκιά του «τριφυλλιού» και της ΑΕΚ.

Η απόκτηση του «εγκεφαλικού» πλέι μέικερ, Πολ Μελίνι το 1974 και η παρουσία ορισμένων πολύ καλών γηγενών άσων (Γιώργος ΜπαρλάςΝίκος Σισμανίδης, Θανάσης Ράμμος), έκανε τον Ολυμπιακό αχτύπητο. Έτσι έφτασε το 1976 να κατακτήσει αήττητος το πρωτάθλημα (22 νίκες σε 22 αγώνες!) και να κάνει το πρώτο νταμπλ στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ, αφού εκείνη τη σεζόν διοργανώθηκε για πρώτη φορά το Κύπελλο.

Ο Στιβ Γιατζόγλου ήταν ο πρώτος χρονικά Ελληνοαμερικανός άσος που εντάχθηκε στον Ολυμπιακό και τον ανέβασε επίπεδο.

Με τον ίδιο κορμό παικτών οι «ερυθρόλευκοι» κατέκτησαν το Κύπελλο το 1977 (στο πρωτάθλημα ο Παναθηναϊκός πήρε ρεβάνς) και το 1978 επανέλαβαν το νταμπλ, πιστοποιώντας ότι ήταν η καλύτερη ομάδα της χώρας. Τη σκυτάλη στην τεχνική ηγεσία είχε παραλάβει πια ο άλλοτε συμπαίκτης του Ματθαίου στην εθνική ομάδα, Κώστας Μουρούζης, ο οποίος οδήγησε τον Ολυμπιακό στην πρόκριση στο Final-6 του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, από έναν δύσκολο όμιλο με αντιπάλους τη γαλλική Μοντέρν Λε Μαν και την πολωνική Βιμπζέζε Γκντανσκ.

Με Τζένκινς και Καστρινάκη

Έτσι έφτασε να αντιμετωπίσει (και να νικήσει) τη Μακάμπι Τελ Αβίβ ο Ολυμπιακός, ο οποίος είχε τη θερμή συμπαράσταση 2.500 οπαδών του που κρέμονταν σαν τα τσαμπιά απ’ τις κερκίδες του Παπαστράτειου, ενώ δεν ήταν λίγοι κι εκείνοι που είχαν μείνει έξω!

Στην πρωταθλήτρια Ισραήλ αγωνίζονταν τότε οι διεθνείς Μίκι Μπέρκοβιτς και Μότι Αροέστι, τους οποίους πλαισίωναν Αμερικανοί παίκτες, κάποιοι απ’ τους οποίους είχαν πάρει την ισραηλινή υπηκοότητα, όπως ο Όλσι Πέρι ή είχαν πράγματι εβραϊκή καταγωγή, όπως ο Λου Σίλβερ. Υπήρχε και ο γνήσιος Αμερικανός, Πατ ΜακΚράκεν, όμως τέτοιον είχαν να επιδείξουν κι οι Πειραιώτες. Τον Τζέρι Τζένκινς, που αναφέραμε στην αρχή και ήταν το πρόσωπο του αγώνα.

Ο ύψους 2,01 μ. φόργουορντ, που είχε δικαίωμα συμμετοχής μόνο στα ευρωπαϊκά ματς, κέρδισε φάουλ ένα δευτερόλεπτο πριν ακουστεί η κόρνα της γραμματείας, ύστερα από άστοχο σουτ του Μπαρλά. Ευστόχησε και στις δύο ελεύθερες βολές εν μέσω αποθέωσης απ’ τους οπαδούς και χάρισε στον Ολυμπιακό την τεράστια νίκη.

Ολυμπιακός 1977-79

Μια πεντάδα του Ολυμπιακού της εποχής στο ελληνικό πρωτάθλημα (χωρίς δηλαδή τον Τζένκινς). Από αριστερά διακρίνονται οι Παύλος Διάκουλας, Γιώργος Καστρινάκης, Στιβ Γιατζόγλου, Πολ Μελίνι και Γιώργος Μπαρλάς.

Ο Τζένκινς ήταν και ο πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακούς με 23 πόντους, αφού με τις δύο βολές άφησε οριακά δεύτερο τον Καστρινάκη με 22. Ο σέντερ του Ολυμπιακού έκανε κι εκείνος μεγάλο ματς εκείνο το βράδυ, ενώ πολύτιμη ήταν η παρουσία και του Γιατζόγλου, ο οποίος πέτυχε 16 πόντους. Ακολούθησαν ο Διάκουλας με 10 κι ο Μελίνι με 8.

Πρώτος σκόρερ της Μακάμπι ήταν με 18 πόντους ο Πέρι, ο οποίος όμως δεν χώνεψε την ήττα και χειροδίκησε αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα ενάντια στον Βούλγαρο διαιτητή, Αρτένικ Αραμπατζιάν, τον οποίο έφτυσε ένα άλλο μέλος της ισραηλινής αποστολής. Βίντεο με στιγμιότυπα δεν υπάρχει για να μας διαφωτίσει για το αν είχαν δίκιο ή όχι.

Πάλεψε στον λάκκο των λεόντων

Αν και αρχικά όλοι στον Ολυμπιακό είχαν συναίσθηση του υψηλού βαθμού δυσκολίας του Final-6, η νίκη επί της Μακάμπι στην πρεμιέρα έδωσε ελπίδες ακόμα και για πρόκριση στον τελικό (προκρίνονταν οι δύο πρώτοι της βαθμολογίας). Κάτι τέτοιο, όμως, ήταν ρεαλιστικά αδύνατο. Οι Πειραιώτες ήταν σαν να πάλευαν με… σφεντόνες απέναντι σε ίλη τεθωρακισμένων.

Σκεφτείτε μόνο ότι η Μπόσνα Σαράγεβο, η οποία κατέκτησε εν τέλει το τρόπαιο, είχε στις τάξεις της τρία βασικά στελέχη της παγκόσμιας πρωταθλήτριας Γιουγκοσλαβίας, τον Ράτκο Ραντοβάνοβιτς, τον Μίρσα Ντελίμπασιτς και τον Ζάρκο Βάραϊτς. Στη φιναλίστ Παλακανέστρο Βαρέζε έπαιζαν ο Ντίνο Μενεγκίν κι ο Άλντο Όσολα, στη Ρεάλ Μαδρίτης οι διεθνείς Ισπανοί Χουάν Αντόνιο Κορμπαλάν, Καρμέλο Καμπρέρα, Ραφαέλ Ρουγιάν κι ο νατουραλιζέ Γουέιν Μπράμπεντερ.

Ακόμα και η Μπανταλόνα, η οποία ονομαζόταν τότε Ζουβεντούτ Φρεσενέτ, διέθετε σπουδαίους παίκτες όπως ο Γιουγκοσλάβος διεθνής πόιντ γκαρντ, Ζόραν Σλάβνιτς (τον γνωρίσαμε πολύ αργότερα ως προπονητή στη Δάφνη) και οι Ισπανοί Λουίς Σαντιγιάνα και Ζοσέπ Μαρία Μαργκάλ. Κι όμως, μέσα στον λάκκο των λεόντων που βρέθηκε ο Ολυμπιακός, πάλεψε όσο περισσότερο μπορούσε όλα τα ματς, ειδικά εκείνα που έδωσε στο Παπαστράτειο.

Μπορεί να μην πέτυχε άλλη νίκη στα υπόλοιπα εννιά παιχνίδια εκείνης της διοργάνωσης, είχε κάνει όμως το πρώτο βήμα στον δρόμο προς την ευρωπαϊκή καταξίωση. Μετά το τέλος της «νεκρής» δεκαετίας του ’80, ο Ολυμπιακός κυριάρχησε στο ελληνικό πρωτάθλημα από το 1993 κι έπειτα με πρόεδρο τον Σωκράτη Κόκκαλη και προπονητή τον Γιάννη Ιωαννίδη.

Δεν άργησε να κατακτήσει και την κορυφή της Ευρώπης το 1997 κι από τότε δεν έχει λείψει σχεδόν ποτέ από την «ελίτ», όπου αναμένεται να παραμείνει για πολλά χρόνια ακόμη.

 

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 10 Ιανουαρίου

2012: Πεθαίνει σε ηλικία 72 ετών ο επί σειρά ετών μεγαλομέτοχος και πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Θωμάς Βουλινός έπειτα από μεγάλη μάχη με τον καρκίνο. Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στα κοινά του Δικεφάλου από το 1989 έως το 1996 και έμεινε στην Ιστορία για τη μεγάλη διαμάχη που είχε με τους οπαδούς της ομάδας.

2009: Γίνεται γνωστό ότι ο 36χρονος Σέρβος επιθετικός του Ολυμπιακού, Ντάρκο Κοβάτσεβιτς, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας (υψηλή αρτηριακή πίεση) εξαιτίας του οποίου θα υποχρεωθεί να σταματήσει το ποδόσφαιρο.

2001: Ο αγώνας Κυπέλλου ΑΕΚ-Ολυμπιακός διακόπτεται στο 70′ με σκορ 1-1, όταν η Ένωση μένει με έξι παίκτες επειδή ο Τραϊανός Δέλλας, Σωτήρης Κωνσταντινίδης και Βάιος Καραγιάννης δηλώνουν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν το παιχνίδι λόγω τραυματισμού. Με αυτόν τον τρόπο η ΑΕΚ εκφράζει τη διαμαρτυρία της προς τον διαιτητή Ποντίκη, ο οποίος είχε αποβάλει στο 52′ τους Άκη Ζήκο και Ντέμη Νικολαΐδη. Η ΕΠΟ κατακυρώνει τον αγώνα στον Ολυμπιακό με 2-0 και ορίζει κανονικά τη ρεβάνς, όπως προβλέπει ο ΚΑΠ.

1998: Αποκαλύπτεται ότι η Ανατολικογερμανίδα πρώην πρωταθλήτρια Ευρώπης στη σφαιροβολία, Χάιντι Κρίγκερ, έχει υποβληθεί σε επέμβαση αλλαγής φύλου και ζει ως άνδρας. Ο Αντρέας Κρίγκερ, όπως ονομάζεται πλέον, ισχυρίζεται ότι εξωθήθηκε στην αλλαγή φύλλου εξαιτίας της πληθώρας αναβολικών που είχε αναγκαστεί να πάρει από την ηλικία των 12 ετών.

1993: Με γκολ του Κρις Καλαντζή στο 81′, ο Ολυμπιακός νικά με 1-0 στο «Γ. Καραϊσκάκης» την αήττητη επί 31 αγώνες ΑΕΚ και μειώνει τη μεταξύ τους διαφορά στους δύο βαθμούς.

1991: Ακολουθώντας το παράδειγμα της Τότεναμ, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ανακοινώνει την είσοδό της στο χρηματιστήριο.

1990: Σοβαρά επεισόδια σημειώνονται στον αγώνα ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 1-0 για το Κύπελλο Ελλάδος, με συνέπεια να τραυματιστούν 56 άτομα και να γίνουν πολλές συλλήψεις.

1981: Η Ουρουγουάη κατακτά το Μουντιαλίτο, το τουρνουά που διοργάνωσε η ίδια με την υποστήριξη της FIFA για τον εορτασμό των 50 χρόνων από τη διεξαγωγή του 1ου Παγκοσμίου. Η «Σελέστε» νικά στον τελικό με 2-1 τη Βραζιλία, με τον Χόρχε Μπάριος, μετέπειτα άσο του Ολυμπιακού και του Λεβαδειακού να ανοίγει το σκορ στο 50′. Ο Σόκρατες ισοφαρίζει με πέναλτι στο 62′ και ο Βικτορίνο διαμορφώνει το τελικό σκορ στο 82′.

1965: Ο Νίκος Γιούτσος κάνει ντεμπούτο με τον Ολυμπιακό στο εκτός έδρας ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό (1-1). Γεννήθηκε στο χωριό Κονομλάντι (σήμερα Μακροχώρι) της Καστοριάς το 1941, αλλά σε μικρή ηλικία βρέθηκε με το «παιδομάζωμα» του Δημοκρατικού Στρατού στην Ουγγαρία όπου μεγάλωσε και έμαθε το ποδόσφαιρο. Ο Ολυμπιακός έδωσε μάχη για να τον αποκτήσει ως Έλληνα και δικαιώθηκε, αφού ο Γιούτσος εξελίχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους Έλληνες ποδοσφαιριστές όλων των εποχών.

1963: Οι Σικάγο Καμπς γίνονται η πρώτη ομάδα μπέιζμπολ που προσλαμβάνει αθλητικό διευθυντή, τον Ρόμπερτ Γουίτλο.

1960: Στο πρώτο ντέρμπι που δίνουν η ΑΕΚ κι ο Ολυμπιακός στο πλαίσιο της Α’ Εθνικής, η Ένωση επικρατεί με 1-0 χάρη σε γκολ του Κώστα Νεστορίδη από το πρώτο λεπτό.

1935: Πεθαίνει σε ηλικία 61 ετών ο Τέντι Φλακ, χρυσός ολυμπιονίκης στα 800 και τα 1.500 μ. στους 1ους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 στην Αθήνα.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News