Σαν Σήμερα - Τάκης Παπαδημητρίου: Ο πρώην «πράσινος» που χάρισε στον Πανιώνιο ένα μαγικό διπλό επί του Ολυμπιακού
Δέκα χρόνια έπαιξε στον Παναθηναϊκό ο Τάκης Παπαδημητρίου, όμως το highlight της σπουδαίας καριέρας του είναι τα δύο γκολ που πέτυχε ως παίκτης του Πανιωνίου κόντρα στον Ολυμπιακό, στις 21 Μαρτίου 1981 στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Ο Πανιώνιος υποδέχεται σήμερα (21 Μαρτίου 2026) σε αδιάφορο ματς τον Ολυμπιακό Β’ για τα πλέι οφ Super League 2, έχοντας ηττηθεί μάλιστα ηττηθεί στο πρώτο στου Ρέντη.
Για να καταλάβετε πόσο άσχημα ηχεί αυτό στους μεγαλύτερους σε ηλικία οπαδούς του, αρκεί να σας αναφέρουμε ότι στις 21 Μαρτίου 1981 ο ιστορικός σύλλογος είχε νικήσει τον… κανονικό Ολυμπιακό με 2-1 και μάλιστα εκτός έδρας, έστω κι αν ο αγώνας είχε φιλοξενηθεί στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας!
Για πολλά χρόνια, μάλιστα, η νίκη αυτή αποτελούσε σημείο αναφοράς μια και ήταν η τελευταία εκτός έδρας για τον Πανιώνιο επί του μεγάλου του αντιπάλου. Το ματς, βέβαια, δεν είχε φιλοξενηθεί στο «Γ. Καραϊσκάκης», το οποίο ήταν τότε προσωρινά κλειστό λόγω των ζημιών που είχε υποστεί από τον σεισμό των Αλκυονίδων (24 Φεβρουαρίου), αλλά αυτό δεν είχε να κάνει. Από τους 20.000 φιλάθλους που είχαν βρεθεί στο γήπεδο της ΑΕΚ, οι περισσότεροι ήταν Ολυμπιακοί.
Πρωταγωνιστής της μεγάλης νίκης που έβαλε… φωτιά στην κορυφή της βαθμολογίας, ήταν ένας πρώην «πράσινος». Ο Τάκης Παπαδημητρίου, ο οποίος αγωνίστηκε επί μία δεκαετία στον Παναθηναϊκό, αλλά ο περισσότερος κόσμος τον θυμάται περισσότερο για τα δύο γκολ που πέτυχε για τον Πανιώνιο σ’ εκείνο το ματς με τον Ολυμπιακό.
Ο γεννημένος στο Αίγιο (στις 18 Μαΐου 1949) επιθετικός άνοιξε το σκορ με κεφαλιά-ψαράκι στο 58′, έπειτα από σέντρα του Νίκου Χαλκίδη. Ο Ολυμπιακός αντέδρασε άμεσα και ισοφάρισε στο 63′ με κεφαλιά του Κώστα Ορφανού, όμως πριν προλάβει να αρχίσει να αναζητά το γκολ της νίκης, βρέθηκε ξανά πίσω στο σκορ (67′). Ύστερα από «μελέ» που προκάλεσε στην περιοχή των «ερυθρόλευκων» ένα γέμισμα του Χάρη Σοφιανού, η μπάλα στρώθηκε στον Παπαδημητρίου ο οποίος με ένα γυριστό σουτ έγραψε το τελικό 1-2.
Ο Ολυμπιακός δεν είχε ξεπεράσει ακόμα πλήρως το σοκ της τραγωδίας της Θύρας 7 και η απραξία των παικτών του για σχεδόν έναν μήνα (λόγω του σεισμού είχε αναβληθεί και το ματς της 1ης Μαρτίου στην Κόρινθο, ενώ ακολούθησε διακοπή δύο εβδομάδων λόγω υποχρεώσεων της Εθνικής Ελλάδας), στοίχισε αυτήν την απρόσμενη ήττα που έθεσε σε κίνδυνο τα πρωτεία του από τον Άρη και την ΑΕΚ. Όχι για πολύ, όπως αποδείχθηκε.
Για τον Πανιώνιο, πάλι, η νίκη αποδείχθηκε βάλσαμο στη μάχη που έδινε για τη σωτηρία του. Αν και μία εβδομάδα αργότερα ηττήθηκε στη Νέα Σμύρνη από τον Ατρόμητο και είδε το +4 που είχε αποκτήσει να μειώνεται στο -2, κατάφερε με κάποια θετικά αποτελέσματα στις τελευταίες αγωνιστικές να κρατηθεί μακριά απ’ τον κίνδυνο.
Ο Παπαδημητρίου είχε και πάλι ηγετικό ρόλο, μια και σκόραρε στις εντός έδρας νίκες επί της ΑΕΛ (4-1) και του Απόλλωνα Σμύρνης (2-0) που σφράγισαν την παραμονή. Με 11 γκολ συνολικά, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του Πανιωνίου και πέμπτος σε όλο το πρωτάθλημα.
Επιθετικός με δύναμη και τεχνική
Ο Παπαδημητρίου (που βαφτίστηκε Παναγιώτης) γεννήθηκε στο Αίγιο, αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα και άρχισε την ποδοσφαιρική του καριέρα από τον Αστέρα Ζωγράφου, ο οποίος ήταν μία από τις δυνατές ομάδες του Περιφερειακού Πρωταθλήματος κατά τη δεκαετία του ’60.
Επιθετικός με ταχύτητα, αλλά και σωματική δύναμη, που δεν φοβόταν να βάλει τα πόδια του στη φωτιά ή να διεκδικήσει κεφαλιές από ψηλότερους αντιπάλους, χωρίς να υστερεί σε τεχνική κατάρτιση. Στον Παναθηναϊκό εντάχθηκε το καλοκαίρι του 1968, μαζί με άλλους δύο νεαρούς ποδοσφαιριστές που ξεχώριζαν στις χαμηλότερες κατηγορίες: τον Κώστα Ελευθεράκη απ’ τον Φωστήρα και τον Γιώργο Γονιό απ’ τον Άγιο Ιερόθεο.
Μαζί τους το «τριφύλλι» απέκτησε και τον πιο έμπειρο Γιαννακό Φραντζή απ’ την Προοδευτική, ενώ προς το τέλος του καλοκαιριού ολοκλήρωσε και τη μεγάλη μεταγραφή του πρώτου σκόρερ της Β’ Εθνικής, που αγωνιζόταν στην Ξάνθη και είχε εντυπωσιάσει πολλούς με τα σωματικά προσόντα του. Ο λόγος φυσικά για τον Αντώνη Αντωνιάδη.
Δεν ήταν εύκολο, λοιπόν, για τον Παπαδημητρίου να βρει θέση στο βασικό σχήμα, πήρε όμως χρόνο συμμετοχής και είχε συμβολή στο πρωτάθλημα που κατέκτησε ο Παναθηναϊκός την περίοδο 1968-69. Πέτυχε μάλιστα το παρθενικό του γκολ στη νίκη επί του Πανσερραϊκού με 7-0, η οποία είναι ιστορική επειδή αποτελεί το πιο παραγωγικό πρώτο ημίχρονο οποιασδήποτε ομάδας στην Α’ Εθνική (6-0).

Τα τέσσερα νέα αποκτήματα του Παναθηναϊκού στην επίσημη «πρώτη» της σεζόν 1968-69. Από αριστερά: Γιώργος Γονιός, Κώστας Ελευθεράκης, Τάκης Παπαδημητρίου και Γιαννακός Φραντζής (πηγή: EUROKINISSI).
Ο νεαρός επιθετικός πανηγύρισε ένα ακόμα πρωτάθλημα τη σεζόν 1969-70 και έζησε από μέσα και την πορεία μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών την επόμενη χρονιά – αν και δεν έπαιξε σε κανένα παιχνίδι, λόγω και των παράλληλων σπουδών του στη Θεσσαλονίκη. Τη σεζόν 1971-72 πέτυχε έξι γκολ στην πορεία προς έναν ακόμα τίτλο, όμως η καθιέρωση ήλθε το 1972-73, όταν σημείωσε 12 γκολ στο πρωτάθλημα αγωνιζόμενος κυρίως ως δεξιός εξτρέμ στο κλασικό 4-3-3.
Ο Παπαδημητρίου στάθηκε άτυχος επειδή όταν κέρδισε θέση βασικού το «τριφύλλι» έχασε τη δυναμική των προηγούμενων ετών κι έμεινε στη σκιά του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ. Το 1976-77, εξιλεώθηκε μια και είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στο νταμπλ της ομάδας με προπονητή τον Κάζιμιρ Γκόρσκι, πετυχαίνοντας ορισμένα πολύτιμα τέρματα στην αντεπίθεση των τελευταίων αγωνιστικών που έστεψε την ομάδα πρωταθλήτρια. Αυτός άνοιξε το σκορ και στον τελικό Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ, όπου την περισσότερη δόξα πήρε ο Οδυσσέας Βακάλης, για το γκολ που διαμόρφωσε το τελικό 2-1, λίγα λεπτά πριν από τη λήξη.
Τον έλεγαν… Πλατινί λόγω ομοιότητας
Πολλοί παρομοίαζαν τον Παπαδημητρίου με «τανκ», επειδή δεν δίσταζε να δίνει (και να κερδίζει) τις μονομαχίες με σκληρούς αντιπάλους. Προς το τέλος της καριέρας του, όμως, το παρατσούκλι του ήταν… Μισέλ Πλατινί. Λόγω φυσιογνωμικής ομοιότητας φυσικά με τον Γάλλο σούπερ σταρ – ίσως και λόγω της κοινής συνήθειας να παίζουν με τη φανέλα έξω απ’ το σορτσάκι!
Όταν αποχώρησε από τον Παναθηναϊκό, το 1978, εντάχθηκε στον ΟΦΗ όπου έπαιξε καλό ποδόσφαιρο για δύο σεζόν. Το καλοκαίρι του 1980 πήρε μεταγραφή στον Πανιώνιο και έμελλε να καλύψει το κενό του Νίκου Αναστόπουλου, ο οποίος δεν κατέβαινε στις προπονήσεις και τους αγώνες αφού πίεζε για μεταγραφή σε μεγαλύτερο σύλλογο. Τότε βέβαια ο «μουστάκιας» έπαιζε ακόμα ως δεξιός εξτρέμ, αλλά ο Παπαδημητρίου ως σέντερ φορ πέτυχε αρκετά πολύτιμα τέρματα που εξασφάλισαν στην ομάδα της Νέας Σμύρνης την παραμονή.
Τη σεζόν που ακολούθησε κάποιοι τραυματισμοί δεν επέτρεψαν στον έμπειρο επιθετικό να παίξει πολύ. Ο Πανιώνιος έβρισκε πλέον γκολ από το νέο επιθετικό «αστεράκι» του, τον Δημήτρη Σαραβάκο και ο Παπαδημητρίου αποχώρησε το 1982 με προορισμό την ομάδα της γενέτειράς του, τον Παναιγιάλειο. Τα προβλήματα τραυματισμών, όμως, δεν του επέτρεψαν να παίξει όπως μπορούσε ούτε εκεί, με συνέπεια να αποφασίσει να δώσει τέλος στην καριέρα του.
Ο Παπαδημητρίου δεν ασχολήθηκε με την προπονητική (διατηρούσε για χρόνια πρακτορείο ΠΡΟ-ΠΟ στου Ζωγράφου) και κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας μέχρι τον πρόωρο θάνατό του, στις 23 Ιανουαρίου 2014 σε ηλικία 64 ετών. Όσοι τον πρόλαβαν αγωνιζόμενο τον θυμούνται ακόμα ως έναν πολύ ταλαντούχο επιθετικό, ο οποίος ίσως να αδικήθηκε από κάποιες συγκυρίες και να μη έφτασε όσο ψηλά μπορούσε. Κι ας έπαιξε για πολλά χρόνια στην Α’ Εθνική (249 συμμετοχές και 73 γκολ) και κέρδισε τίτλους.
Πηγές: el.wikipedia.org («Τάκης Παπαδημητρίου»), «40 Χρόνια Ελληνικό Ποδόσφαιρο και ΠΡΟ-ΠΟ» (συλλογικό έργο, εκδ. ΠΡΙΜ Ε.Π.Ε 2000), «Γκολ 2000 – Ένας Αιώνας Ποδόσφαιρο» (Ανδρέας Μπόμης, εκδ. Πελεκάνος 2000), Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Βουλής (εφημερίδα «Αθλητική Ηχώ» της 22ας Μαρτίου 1981).
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 21 Μαρτίου
2025: Πεθαίνει στα 76 του ο θρύλος της πυγμαχίας Τζορτζ Φόρμαν, παγκόσμιος πρωταθλητής στα βαρέα βάρη κατά τις διετίες 1973-74 και 1994-95.
2020: Πεθαίνει σε ηλικία 76 ετών ύστερα από μάχη με τον κορωνοϊό ο Λορένθο Σάινθ, πρώην πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης (1995-2000). Επί των ημερών του, οι Μερένγκες κατέκτησαν ένα πρωτάθλημα (1997) και δύο Champions League (1998, 2000).
2017: Πεθαίνει στα 87 της η Φανή Αργυρίου, αθλήτρια-φαινόμενο του ελληνικού στίβου με τα χρώματα του Πανιωνίου κατά την πρώτη μεταπολεμική περίοδο.
2015: Πεθαίνει σε ηλικία 35 ετών ο Βούλγαρος αρσιβαρίστας, Μίλεν Ντόμπρεφ, ο οποίος είχε στεφθεί χρυσός oλυμπιονίκης στην κατηγορία των 94 κιλών το 2004 στην Αθήνα.
2013: Πεθαίνει από καρκίνο σε ηλικία 60 ετών ο Ιταλός σπρίντερ Πιέτρο Μενέα, ένας από τους κορυφαίους όλων των εποχών. Από το 1979 έως και το 1996 κατείχε το παγκόσμιο ρεκόρ στα 200μ. με 19.72, ενώ αναδείχθηκε χρυσός ολυμπιονίκης στο αγώνισμα το 1980 στη Μόσχα.
2010: Με γκολ του Ματ Ντάρμπισιρ στο 67′, ο Ολυμπιακός νικά με 1-0 τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ και παίρνει παρηγοριά για την απώλεια του πρωταθλήματος απ’ τον «αιώνιο» αντίπαλό του.
2008: Ο Γιάννης Δρυμωνάκος κατακτά το χρυσό μετάλλιο στα 200μ. πεταλούδα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Κολύμβησης του Αϊντχόφεν, σημειώνοντας νέο ρεκόρ Ευρώπης (1:54.16). Χρυσό μετάλλιο κατακτά και ο Άρης Γρηγοριάδης στα 50μ. ύπτιο με 25.13.
2001: Ο Ολυμπιακός συντρίβει με 4-1 τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο, στον δεύτερο προημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας (1-1 ο πρώτος αγώνας στο ΟΑΚΑ). Τα γκολ των νικητών πετυχαίνουν οι Αλεξανδρής (6′), Λουτσιάνο (9′), Γεωργάτος (62′ πέν.) και Ζιοβάνι (83′). Σκόρερ του «τριφυλλιού» είναι ο Λυμπερόπουλος (43′).
1999: Στο 85ο λεπτό του αγώνα Πανελευσινιακός-ΟΦΗ 1-2 για την Α’ Εθνική, ο 26χρονος αμυντικός της κρητικής ομάδας, Παύλος Αδάμος, πέφτει λιπόθυμος στο χορτάρι ύστερα από σύγκρουση με τον συμπαίκτη του, Αριάν Μπεκιάι. Οι γιατροί τον επαναφέρουν κι εκείνος συνεχίζει τον αγώνα, όμως λίγο πριν την αναχώρηση με το αεροπλάνο για το Ηράκλειο νιώθει έντονους πόνους στη μέση. Οι γιατροί του αεροδρομίου του Ελληνικού που εξετάζουν τον Αδάμο απαγορεύουν την είσοδό του στο αεροπλάνο και δίνουν εντολή να προσκομιστεί με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου διαπιστώνεται ότι έχει υποστεί ρήξη του αριστερού νεφρού, η οποία έχει προκαλέσει εσωτερική αιμορραγία. Αμέσως υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης του αριστερού νεφρού, για να μην απειληθεί η ζωή του. Ο Αδάμος θα επιστρέψει στη δράση λίγο πριν από τα Χριστούγεννα του 1999 και θα αγωνιστεί με επιτυχία στον ΟΦΗ μέχρι το 2005.
1999: Ο Ελβετός Μπερτράν Πικάρ και ο Βρετανός Μπράιαν Τζόουνς ολοκληρώνουν τον γύρο του κόσμου με αερόστατο στον χρόνο-ρεκόρ των 19 ημερών, 21 ωρών και 55 λεπτών.
1993: Η Πάρμα σπάει το αήττητο σερί 58 αγώνων της Μίλαν στο ιταλικό πρωτάθλημα, νικώντας τη με 1-0 στο Σαν Σίρο με γκολ που πετυχαίνει ο Φαουστίνο Ασπρίγια στο 58ο λεπτό. Η προηγούμενη ήττα των «ροσονέρι» είχε σημειωθεί στις 19 Μαΐου 1991 (2-1 από την Μπάρι εκτός έδρας).
1990: Ο Ολυμπιακός νικά με 2-1 τον Παναθηναϊκό στο Φάληρο (26′ Ντέταρι, 57′ Αναστόπουλος/16′ Αντωνίου) στον πρώτο μεταξύ τους προημιτελικό για το Κύπελλο Ελλάδας.
1984: Η ΑΕΛ νικά 1-0 την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια στον πρώτο αγώνα της φάσης των «16» του Κυπέλλου Ελλάδας. Το γκολ πετυχαίνει ο Μιχάλης Ζιώγας με κεφαλιά στο 32′ και θα αποδειχθεί αρκετό για την πρόκριση στους «8», αφού η ρεβάνς στη Λάρισα θα λήξει 1-1.
1979: Δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο Νόμος 879/1979, ο οποίος θεσπίζει τον επαγγελματισμό στο ελληνικό ποδόσφαιρο και υποχρεώνει τους συλλόγους της Α’ Εθνικής να μετατρέψουν τα ποδοσφαιρικά τμήματά του σε ανώνυμες εταιρίες.
1964: Ο προπονητής-θρύλος του NCAA, Τζον Γούντεν, κατακτά το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Λος Άντζελες Μπρούινς και μάλιστα χωρίς ήττα (30-0), αφού στον τελευταίο αγώνα της σεζόν νικούν το Ντιουκ με 98-83.
1963: Ο Ουλτιμίνιο Σούγκαρ Ράμος νικά με νοκ άουτ στον 10ο γύρο τον Ντέιβι Μουρ και του παίρνει τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή στην κατηγορία φτερού. Οι βαριές εγκεφαλικές κακώσεις που έχει υποστεί ο Μουρ από τον Ράμος, έχουν ως συνέπεια να πέσει σε κώμα το βράδυ μετά τον αγώνα και να χάσει τη ζωή του, τέσσερις ημέρες αργότερα.
1953: Στον αγώνα Μπόστον Σέλτικς-Σίρακιουζ Νάσιοναλς 111-105, που κρίνεται στην τέταρτη παράταση, σημειώνεται ο αριθμός-ρεκόρ των 106 φάουλ, ενώ αποβάλλονται 12 παίκτες. Ο Μπομπ Κούζι των Σέλτικς σημειώνει 50 πόντους, εκ των οποίων οι 30 είναι με ελεύθερες βολές.
1941: Ο Τζο Λούις νικά με νοκ άουτ στον 13ο γύρο τον Έιμπ Σάιμον, σε μία από τις πιο κοπιαστικές υπερασπίσεις του παγκόσμιου τίτλου του στα βαρέα βάρη.
1911: Ο Παναθηναϊκός δίνει τον πρώτο αγώνα επίδειξης χόκεϊ επί χόρτου στην Ελλάδα.
1874: Η Κουίνς Παρκ νικά με 2-0 την Κλαϊντσντέιλ στον πρώτο τελικό Κυπέλλου Σκωτίας, ο οποίος διεξάγεται στο Χάμπντεν Παρκ μπροστά σε 3.500 θεατές. Τα γκολ πετυχαίνουν ο Μπίλι ΜακΚίνον (65′) και ο Ρόμπερτ Λέκι (80′).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Παναθηναϊκός: Η ομάδα «του Ναν» και του... κόσμου της
- Συγκλονίζει ο Λημνιός για Μπάλντοκ: «Είχαμε καλό δέσιμο, με ρωτούσε κάθε μέρα τι κάνει ο νεογέννητος γιος μου»
- ΠΑΟΚ: Με νίκη στο Βόλο πάει στο +14 σε σχέση με πέρυσι
- Κύπελλο Εθνών Αφρικής: Ο πρώτος Μαροκινός που αρνείται τον τίτλο
- Στέφανος Τσιτσιπάς: Ξανάνιωσε νικώντας το Νο 6 στο Μαϊάμι
