Αντώνης Καρπετόπουλος: Κώστας Φορτούνης, μόνος εναντίον όλων...

Το ενδιαφέρον της 11ης αγωνιστικής είχε να κάνει με το πώς οι τέσσερις Ευρωπαίοι, που συμβαίνει να είναι και μπροστά στη βαθμολογία, θα διαχειρίζονταν την κούραση των αγώνων της Πέμπτης. Εύκολα ή δύσκολα κέρδισαν όλοι. Γιατί η διαφορά από τους αντιπάλους τους είναι τεράστια. Γράφει ο Αντώνης Καρπετόπουλος.

Συνεχίζοντας το ροτέισον, o Iβάν Γιοβάνοβιτς άλλαξε τον ΠΑΟ που είδαμε στο ματς με την Ρεν: νομίζω θα το έκανε έτσι κι αλλιώς, διότι δεν μπορεί να ήταν ευχαριστημένος από αυτά που είδε στη Γαλλία. Επέστρεψαν στην αρχική ενδεκάδα οι Λοντίγκιν, Κώτσιρας, Μαντσίνι, Τζούριτσιτς και Σπόραρ και μετά από καιρό ο Αϊτόρ. Από τα ονόματα όσων ο Γιοβάνοβιτς διάλεξε, καταλαβαίνεις ότι αυτό που ήθελε ήταν έναν Παναθηναϊκό με αθλητική φρεσκάδα: το πρόβλημα είναι ότι αυτό τον καιρό παίκτες όπως ο Μπερνάρντ, ο Ιωαννίδης κι ο Παλάσιος μοιάζουν αναντικατάστατοι.

Ο ΠΑΟ πέταξε το πρώτο ημίχρονο που έληξε ισόπαλο, με την Κηφισιά να έχει την πιο μεγάλη ευκαιρία όταν ο Λοντίγκιν νίκησε τον νεαρό Πρίτσα και ο Μασούρας… σημάδεψε το δοκάρι στο ριμπάουντ. Αλλά ο Γιοβάνοβιτς δεν πανικοβλήθηκε. Δεν πείραξε τίποτα από την ενδεκάδα του ΠΑΟ κι ο Μαντσίνι βρήκε στο 58’ ένα γκολ που έδωσε στον ΠΑΟ μία νίκη σε μία μέτρια βραδιά κι ένα σημαντικό πλεονέκτημα στη βαθμολογία από τους τρεις που τον κυνηγούν.

Ο Φορτούνης ήταν η λύση

Οι επιλογές που έκανε ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ στη σύσταση της βασικής ενδεκάδας του Ολυμπιακού δημιούργησαν έξτρα ενδιαφέρον για το ματς στην Τρίπολη: πέρα από το ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα, θα είχε ενδιαφέρον να δει κάποιος τι θα έκαναν ο Σκάρπα και ο Σολμπάκεν που βρέθηκαν στην αρχική ενδεκάδα, ο Μπιέλ που επέστρεψε σ΄ αυτήν καθώς και ποια θα ήταν η απόδοση του διδύμου Αλεξανδρόπουλος–Έσε και ποια η αξιοπιστία της άμυνας με τον Ντόι δίπλα στον Ρέτσο.

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε χωρίς τους Πορόσο, Καμαρά, Φορτούνη, Ποντένσε και ήταν απολύτως λογικό χωρίς τους τρεις τελευταίους να μην κάνει φάση στο πρώτο ημίχρονο παρά τα κέφια του Σκάρπα και την όρεξη του Ορτέγκα. Στο δεύτερο το πέρασμα του Ποντένσε αρχικά (αντί του άχρωμου Σολμπάκεν) και του Φορτούνη (αντί του… αόρατου Μπιέλ) άλλαξαν την εικόνα του ματς. Ο Αστέρας τρόμαξε και γύρισε πίσω για ν’ αμυνθεί με το αγαπημένο 4-5-1 του Ράσταβατς με τις δυο ζώνες και το συνωστισμό στον άξονα.

Ο Ολυμπιακός, για την ακρίβεια ο Φορτούνης, όταν του αφήσεις τη μπάλα ξέρει τι να την κάνει: του χρειάστηκαν πέντε λεπτά και στο 69΄ μ’ ένα σουτ από το ύψος της περιοχής νίκησε τον Παπαδόπουλο, που αιφνιδιάστηκε από την κόντρα της μπάλας στον Γκαρσία. Και στις καθυστερήσεις κι ενώ ο Αστέρας είχε ανεβεί για να πιέσει πήρε τη μπάλα από τον Γιόβετις που κι αυτός είχε μπει στο ματς στη θέση του Ελ Καμπί για να κάνει το 0-2 σε άδειο τέρμα.

Η περσινή ΑΕΚ για 45 λεπτά

Ο Ματίας Αλμέιδα πριν το ματς με τη Λαμία νομίζω πως ήθελε να δει αντίδραση (μετά την ισοπαλία με την Κηφισιά και την ήττα από την Μαρσέιγ) και φυσικά αποτελεσματικότητα. Όλα ήρθαν απλά κι εύκολα για έναν απλό λόγο: γιατί απέναντι στη Λαμία ξαναείδαμε μία ΑΕΚ που μεσοεπιθετικά έμοιαζε με την περσινή. Μετά από καιρό πίσω από τον Λιβάι Γκαρσία βρέθηκε ο Αραούχο και αριστερά ο Γκατσίνοβιτς: τρεις που επέστρεψαν. Συμπλήρωσε την επιθετική τριάδα ο φορμαρισμένος Ελίασον και στα νότα όλων βρέθηκε ο Πινέδα που παίζει παντού.

Η ΑΕΚ για πρώτη φορά φέτος πέτυχε γκολ στα πρώτα 15 λεπτά: το έκανε ο Λιβάι Γκαρσία στο 11΄. Πριν βγει το ημίχρονο, στο 36’, ο καλύτερος του γηπέδου Αραούχο πέτυχε το πρώτο του γκολ στο πρωτάθλημα μετά από μία διείσδυση στην περιοχή. Η Λαμία έδειξε να μην έχει καμία πιθανότητα να διεκδικήσει το παραμικρό. Ένας από τους λίγους που είχαν όρεξη, ο Πέτρος Μάνταλος, κέρδισε κι εκτέλεσε ο ίδιος το πέναλτι του τελικού 3-0 στις καθυστερήσεις.

Χωρίς να εντυπωσιάσει

Κέρδισε χωρίς να εντυπωσιάσει κι ο ΠΑΟΚ, που έπαιξε με τη φωτιά με τον Παναιτωλικό κι όχι μόνο γιατί βρέθηκε πίσω στο σκορ στο 20’ από ένα γκολ του Τορεχόν. Στο γκολ αυτό ο ΠΑΟΚ απάντησε γρήγορα με τον Σαμάτα στο 26΄ που σκόραρε με τακουνάκι και πέτυχε κι ένα δεύτερο γκολ που ακυρώθηκε ως οφσάιντ πριν ο Ζίφκοβιτς με σέντρα σουτ στο 36΄εκμεταλλευτεί μια λάθος εκτίμηση της πορείας της μπάλας από τον Καπίνο και κάνει το 2-1.

Το μπλέξιμο του ΠΑΟΚ θα μπορούσε να προκύψει γιατί άφησε στα αποδυτήρια τον καλό εαυτό του και κανείς δεν κατάλαβε τι ήθελε να κάνει στο δεύτερο ημίχρονο. Αν κράτησε το 2-1 είναι γιατί ο Παναιτωλικός έχει πιθανότατα την χειρότερη επίθεση στο πρωτάθλημα: παρά τις αλλαγές του Πετράκη και με τον ΠΑΟΚ μόνο να αμύνεται ο Παναιτωλικός σε ένα γεμάτο τέταρτο επιθετικών πρωτοβουλιών δεν έκανε παρά δυο σουτ από μακριά.

Ο Ρασβάν Λουτσέσκου χάρηκε από την δεύτερη στη σειρά καλή εμφάνιση του Σαμάτα κι ο κόσμος αποθέωσε τον Βιερίνια που μπαίνοντας στο γήπεδο ξεπέρασε σε συμμετοχές τον Νέτο Γουερίνο κι έγινε ο ξένος που έχει παίξει πιο πολλές φορές με τη φανέλα του ΠΑΟΚ εξασφαλίζοντας δικαιότατα μία θέση στην ιστορία του συλλόγου.

Σημαντική νίκη του Άρη

Το Σάββατο είχαμε τρία ματς στα οποία πάλι κανείς γηπεδούχος δεν κέρδισε. Θυμίζω ότι την προηγούμενη αγωνιστική νίκη γηπεδούχου υπήρξε μόνο μία: αυτή του Πανσερραϊκού επί του ΟΦΗ. Το Σάββατο ο ΟΦΗ έμεινε στην ισοπαλία με τον ΠΑΣ (1- 1), ο Πανσερραϊκός παραλίγο να κερδίσει πάλι αλλά εκτός έδρας καθώς στο Περιστέρι κρατούσε το 0-1 μέχρι τις καθυστερήσεις όταν και δέχτηκε την ισοφάριση κι ο Άρης πέρασε με νίκη από το Βόλο. Η νίκη του Άρη είναι σημαντική κι όχι τυχαία. Βασίστηκε στα γκολ των δυο πιο χρήσιμων μεσοεπιθετικά παικτών του: του Μορόν και του Νταρίντα. Αν αυτοί οι δυο είναι όσο παραγωγικοί η περίσταση απαιτεί και η άμυνα του Άρη σοβαρή, ο Άρης μπορεί να είναι ανταγωνιστικός με όλους.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News